≫ 

Norveška i zvanično ima najlepše pasoše na svetu: Stranice pod UV svetlom prelaze iz dana u noć

I lične karte su dobile sličan dizajn

  • 1
Avionski let Foto: Pixabay

Norveška ima set atraktivnih novih pasoša i ličnih karata, na kojima se nalaze ilustracije pejzaža zemlje koji se menjaju iz dana u noć pod UV svetlom.

Kreirao ih je Neue Design studio koji je dobio ugovor o dizajnu, a koncept se zasniva na istraživanju zadivljujućih pejzaža Norveške.

Svrha redizajna pasoša bila je da se poveća sigurnost norveških pasoša, ličnih karata i putnih dokumenata. Još jedan važan aspekt je bio taj što je pasoš morao sadržati čvrste temelje norveškog naroda.

Nakon šest godina razvoja lansirane su konačne verzije koje predstavljaju sveobuhvatnu vizuelnu priču, pa tako svaka stranica pripoveda jedinstvenu priču o Norveškoj.

- Dizajn je morao da stvori osećaj pripadnosti i povezanosti između uzrasta, pola i regiona u Norveškoj. Stoga smo morali da sagledamo našu istorijsku osnovu i ono što u norveškoj kulturi stvara osećaj pripadnosti. Upravo smo to pronašli u prirodi. Predeli koji nas okružuju daju osećaj pripadnosti, ponosa i ispunjavaju simboličku funkciju za celu naciju - ističe dizajner Bendžamin Stenmark.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Catharina Caprino (@catcaprino)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA