Ko bude hteo da putuje u Australiju, moraće da priloži dokaz o primljenoj vakcini protiv kovida-19

Digitalna zdravstvena propusnica na testu

  • 9
Sertifikat, vakcina, korona virus, vakcinacija

Foto: Shutterstock

Šef avio-kompanije Qantas, Alan Džojs kaže da veruje da će međunarodni putnici koji putuju u Australiju morati da dokažu da su vakcinisani protiv kovida pre nego što im bude dozvoljeno da se ukrcaju na let.

U intervjuu za Channel 9 Alan Džojs je izložio potencijalnu politiku vakcinacije za međunarodne putnike koja bi mogla ukinuti zabranu putovanja u Australiji.

- Razmišljamo o promeni uslova i odredbi kako bismo mogli da tražimo potvrdu o vakcinaciji na kovid od putnika. Mislimo da je to neophodno - naveo je on dodajući da će tako nešto biti uobičajeno i u drugim zemljama.

 

Iako Kvantas tek treba da potvrdi da će biti potrebni dokazi o vakcinaciji, predlog dolazi pošto je Međunarodno udruženje vazdušnog transporta (IATA) reklo da je u završnoj fazi izrade svoje IATA putne karte, digitalne zdravstvene propusnice koja se trenutno ispituje kao podrška u sigurnom otvaranju granica.

IATA kaže da će njihova putna propusnica obezbediti "efikasan protok neophodnih podataka o testiranju ili vakcinama među vladama, avio-kompanijama, laboratorijama i putnicima“.

Travel Pass je digitalna zdravstvena aplikacija koja će putnicima omogućiti da pronađu informacije o putovanju, testiranju i eventualno potrebama za vakcinom. Povezaće putnike sa centrima za testiranje i ovlašćenim laboratorijama i omogućiti im da stvore "digitalni pasoš" za dobijanje potvrda o testiranju i vakcinaciji i podeliće ih avio-kompanijama i vlastima radi olakšavanja putovanja.

- Danas su granice dvostruko zaključane. Testiranje je prvi ključ koji omogućava međunarodno putovanje bez karantinskih mera. Drugi ključ je globalna informaciona infrastruktura potrebna za sigurno upravljanje, deljenje i verifikaciju podataka testova koji se podudaraju sa identitetima putnika u skladu sa zahtevima granične kontrole - rekao je Alekandre de Džunijak, generalni direktor i izvršni direktor IATA-e.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    27. novembar 2020 | 10:38

    Australian closed 🎾

  • I3

    27. novembar 2020 | 10:21

    Pocelo je!

  • Eto

    27. novembar 2020 | 11:24

    Tako ce biti sa odlaskom iz Srbije svaka zemlja ce traziti isto,onda ce u Srbiji traziti zaposlenima,pa da bi usli u neku ustanovu da trazite obicnu potvrdu nece moci ako niste dobili tu vakcinu,nece moci kola da se registruju,dete da se upise u skolu...ucene od svakakvih diktatora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA