≫ 

Možda je sada pravo vreme da posetimo grad mudrosti, jednu od najviših prestonica Evrope

Evo koliko bi koštao put do glavnog grada Bugarske

  • 1
sofija, bugarska Foto: Pixabay

Možda je sada pravo vreme da posetimo prestonicu Bugarske, s obzirom na to da u ovu zemlju srpski državljani za sada mogu putovati bez ograničenja.

Koliko košta put do Sofije?

Glavni grad Republike Bugarske je oko 50 kilometara udaljen od granice sa našom zemljom. Ono o čemu treba posebno da vodite računa prilikom putovanja jeste kupovina vinjete.

Imate opciju da je kupite na specijalnim šalterima i automatima, a možete je kupiti i online.

Vinjete mogu važiti 7 dana, mesec dana ili godinu, a postoji i takozvana vikend vinjeta, koja važi počev od subote u 00:01h i traje do nedelje u 23:59h.

Nedeljna vinjeta počinje da važi od trenutka kupovine, pa u narednih 7 dana, dok mesečna počinje da važi na dan kupovine i traje do poslednjeg dana narednog meseca.

Postoji i dnevna vinjeta, ali ona ne važi za automobile.

bugarska, sofija Foto: Pixabay.com

Cena vikend vinjete za vozila do 3,5 tona iznosi 5 evra. Oko 3 evra viša je cena za istu kategoriju vozila, ali za nedelju dana, dok mesečna vinjeta u tom slučaju iznosi 15 evra.

Jedna od najviših prestonica Evrope

Sa nadmorskom visinom od 550 metara, Sofija je označena kao jedan od najviših glavnih gradova u čitavoj Evropi. I ne samo to, smatra se i jednim od najstarijih gradova u tom delu Balkana, a na visokom 15. mestu se nalazi po veličini na nivou Evropske Unije.

Naziv grada se vezuje za crkvu Svete Sofije, koja datira iz ranohrišćanskog perioda i čije se zvono nalazi okačeno o drvo. Galerijev edikt tolerancije iz 311. godine godine, kojim je prvi put u istoriji hrišćanskom življu priznata sloboda da propovedaju svoju veru je izdat upravo u toj crkvi.

sofija, bugarska Foto: Pixabay

Osim crkve Svete Sofije, koja je i zaštitnica grada, od sakralnih objekata u Sofiji treba pomenuti i crkvu Svetog Đorđa i hram Aleksandra Nevskog.

Za Srbe je izuzetno značajna i crkva Svetog Kralja, odnosno crkva Svete Nedelje, budući da upravo u njoj i danas počivaju mošti Svetog kralja Stefana Milutina.

Statua Svete Sofije krasi bugarsku prestonicu od 2002. godine i jedan je od njegovih simbola.

Svakako ne treba propustiti ni Etnografski muzej u Sofiji, kao ni Nacionalni umetnički muzej.

Ne zaboravite da prošetate i najpoznatijom ulicom u Sofiji. U bulevaru Vitoša se nalaze butici prestižnih svetskih brendova, a u blizini su neki od najpoznatijih kafića i restorana.

Za ljubitelje šopinga, tu je tržini centar The Mall, u kome su česte rasprodaje.

(Aleskandra Blažević/ Telegrf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. decembar 2020 | 18:42

    Kad kazete Bugarska mene to asocira kao najvece plagijatore robnih svetskih marki i parfema.nisam kriv sto je tako i sto razmisljam tako, devedesetih su vladali evropom i takvom robom .ali bilo nam je svima dobro i njimsa i nama, nosis versaci za deset eura i koristis parfem zan pol gotije za 5 eura ,svetski covek za male pare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA