≫ 

Srce boli zbog gubitka Balerine, simbola Budve: Još je dirljivija legenda po kojoj je statua nastala

Svi se sa setom sećaju zaštitnog znaka Budve u nadi da će Balerina uskoro biti pronađena

  • 2
Budva, Školj, Havaji foto: pixabay.com

Olujno nevreme koje je pogodilo Budvu pre nekoliko dana odnelo je bronzanu statuu Balerine, zaštitni znak tog grada.

Balerina je bila na steni ka plaži Mogren, a pošto su veliki talasi odneli i deo staze ka plaži, prolaz je sada onemogućen.

Predstavnici Mesne zajednice "Stari grad" jutros su krenuli ka Mogrenu kako bi uz stene videli da li su talasi negde izbacili bronzanu statuu Balerine koju su pre dva dana odneli sa stene, gde je, inače, stalala više od pola veka.

Balerina kao simbol Budve

Nema turiste koji je posetio Budvu, a da se nije fotografisao pored Balerine, skulpture koja već decenijama stoji na početku plaže Mogren. Pročeprkajte po sećanjima i starim albumima za slike - garantujem da ćete je pronaći makar na nekoj razglednici uz nezaobilazne reči: “Pozdrav iz Budve!”

Skulptura koja je postala simbol Budve zapravo je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića i na tom mestu se nalazi od 1965. godine. Model za skulpturu bila je Novosađanka Olga Kalivoda, atletičarka i član novosadskog Atletskog kluba “Vojvodina” koja je u tom trenutku imala samo 14 godina.

Zanimljiv je i podatak da je umetnik prilikom izrade izlio nekoliko odlivaka, pa je Balerina ili “Igračica” jedno vreme bila izložena i u Pionirskom parku u Beogradu, a mogla je da se vidi i u još nekim gradovima bivše Jugoslavije.

Legenda o balerini

Balerina Budva foto: Telegraf

Ipak, ova budvanska ostala je najpoznatija…

Tome je verovatno doprinela i lokalna legenda. Naime, inspiracija za Aleksićevu skulpturu navodno je bila priča o devojci i mornaru iz kraja koji su se mnogo voleli, ali nisu imali novca da počnu zajednički život, On je zato otplovio na dalek put koji je trebalo da mu donese mnogo novca, a ona je obećala da će ga čekati.

I, ona je ostala verna… svakoga dana izlazila je na hrid sa koje se najbolje videla pučina i čekala da se na horizontu pojavi brod kojim će se njen dragi vratiti.

To se nikada nije dogodilo i nikada u Budvi niko nije čuo ni reč o tome šta se dogodilo hrabrom mornaru. Njegova ljubljena čekala ga je godinama sve dok se jednog jutra meštani nisu zatekli mrtvu na obali, priča kaže, baš na steni na kojoj se danas nalazi Balerina, piše Istorijski zabavnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA