≫ 

EU odlučila: Granice ostaju otvorene, ali će važiti restrikcije na putovanja

I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta

  • 2
Putnik aerodrom koronavirus protokol upozorenje Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Lideri Evropske unije zaključili su večeras na sastanku posvećenom pandemiji korona virusa da unutrašnje i spoljne granice EU moraju da ostanu otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

- Ubeđeni smo da morammo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani portok robe i radnika, prenosi Tanjug.

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obeležavaje tzv. ”tamno crvenih” zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mesta gde je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.

Sertifikat o vakcinaciji medicinski, ne putni dokument

Lideri zemlja članica EU su na video konfrenciji razmatrali pitanje sertifkata o vakcinaciji protiv korona virusa i zaključili da u ovom trenutku ne može biti govora o njihovoj upotrebi kao putnom dokumentu.

- Sertifikati kao dokumet o vakcinaciji su medicinska potreba koja je već standardizovana u svetu. Drugo je pitanje za šta se oni mogu još koristiti i to se tek mora pažljivo razmotriti i eventualno usvojiti konsenzusom - poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita u četvrtak uveče.

Mišel je posle sastanka kojim je on predsedavao, naglasio da se o sertifikatima o vakcinaciji kao ”putnom dokumetu” ne može razgovarati bez potvrđenih informacija o tome da li je vakcinisana osoba i dalje prenosnik virusa ili koliko traje imunizacija.

- Tu su i politička pitanja o poštovanju prava onih koji nisu imali pristup vakcini ili nisu smeli iz nekog razloga da je prime kao i pitanje zaštite ličnih podataka - navodi Mišel.

On napominje da će se u EU o drugačijoj upotrebi sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19, sem osnovne medicinske informacije, detaljnije razgovarati u budućnosti.

Video: Ovako izgleda prijava za vakcinaciju putem portala eUprava: Potrebno je 14 koraka i 5 minuta vremena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ikyy

    22. januar 2021 | 05:16

    Toliko o demokratiji sto je postojala,postojala je,a ljudska prava?E lako smo prihvatili sve sto su nam servirali da li sada shvatate vi koronasi da ovome nema kraja pa taman da primite 20 vakcina???ili vam je i dalje sve sto vam se kaze teorija zavere lupetanje i sl.

  • Pobunite se

    23. januar 2021 | 02:38

    Nek se buni ceo svet, pa ko ce Amerikancima da uskrati slobodu kad su pod oruzjem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA