• 5

Velika Britanija, ipak, uvodi kovid pasoše: Potvrda o vakcinaciji u upotrebi već od marta

O odluci se spekuliše u trenutku u kome se očekuje dogovor o sistemu putovanja na međunarodnom nivou

  • 5
kovid pasoš koronavirus putovanja

Foto: Shutterstock

Ministri u Vladi Velike Britanije podržali su upotrebu potvrda o vakcinaciji za Britance koji žele da putuju u inostranstvo ove godine, međutim, i dalje nije poznato da li će se takve potvrde tražiti od putnika koji žele da uđu u Britaniju, prenosi "Dejli mejl".

Potvrde će služiti kao dokaz o primljenoj vakcini protiv korona virusa i razviće ih britanska vlada, sledeći primere Grčke, Španije, Poljske, Portugala, Islanda, Danske, Švedske...

Ova odluka je doneta u momentu kada se očekuje dogovor o sistemu putovanja na međunarodnom nivou i dok se sve više zemalja odlučuje da takozvane kovid pasoše, tj. potvrde o vakcinaciji, uvede na nacionalnom nivou.

Udruženje aviokompanija IATA održalo je razgovore sa britanskom vladom o svojoj aplikaciji TravelPass, koja bi mogla da funkcioniše kao potvrda, prenose mediji, dodajući da je ministarstvo saobraćaja Velike Britanije pokazalo veliko interesovanje.

Putnici bi morali da preuzmu aplikaciju kao dokaz o svojoj vakcinaciji ili bi avio-kompanije mogle da koriste postojeću IATA tehnologiju i uključe je u svoje aplikacije. Druge moguće metode za dokazivanje vakcinacije uključivale bi QR kodove i skeniranje softvera za prepoznavanje lica na aerodromima.

Prema navodima "Dejli mejla", kovid pasoši bi u Britaniji mogli da budu u upotrebi već od marta.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    Dosad kucad prilikom prelaska granice. Morala su imati pasos o vakcinaciji. Sada dosao red na nas.

  • kRS

    Zig zveri je blizi nego ikad.

  • DARKO 100%

    Aj sad da vidim ko ce reci vi ste teoreticari zavere,odavno je ljudima receno kako ce se stvari odvijati

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima