• 34

Gde ćemo putovati ovog leta na more i da li će vakcina biti obavezna: Problematične su 3 destinacije

- Tokom većeg dela prošle sezone Grčka je bila zatvorena i ove godine želimo da budemo sigurni da će granica biti otvorena - kaže direktor YUTA Aleksandar Seničić

  • 34
Aleksandar Seničić

Foto: Tanjug/Tanja Valič, Pixabay

Razgovaramo i razmenjujemo informacije sa zemljama u koje naši turisti najčešće idu, ali još nemamo definisane uslove pod kojima ćemo ove sezone putovati u inostranstvo, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On u izjavi za Tanjug kaže da su posebno važni razgovori sa Grčkom, kao zemljom gde naši ljudi letuju u najvećem broju.

- Tokom većeg dela prošle sezone Grčka je bila zatvorena i ove godine želimo da budemo sigurni da će granica biti otvorena - dodaje Seničić.

Dodaje da je ministarka turizma Tatjana Matić razgovarala sa svojim grčkim kolegom, da je i YUTA dala svoje sugestije kako bi trebalo da izgleda protokol ulaska u zemlju.

- Predlozi se sada razmatraju i u Srbiji i u Grčkoj i očekujemo da se vrlo brzo dođe do sporazuma koji će predvideti jedinstveni sertifikat za ljude koji su vakcinisani i koji ce biti prepoznati u jednoj i drugoj zemlji. S druge strane, treba da za one koji nisu vakcinisani unapred predvidimo da li je uslov PCR test ili neka druga vrsta testa - objašnjava Seničić.

Ocenjuje da bi bilo dobro da to bude antigenski test, koji je znatno jeftiniji i da će na sličan način pokušati da se dogovore protokoli i sa ostalim državama.

Seničić navodi da ima najava iz Turske da za ulazak u tu zemlju neće biti potreban nikakav dodatni uslov, kao što je bilo i prošle godine.

Iz Egipta, takođe, najavljuju da neće menjati uslove i da će i dalje biti dovoljan PCR test, dok još nije poznat stav Egipta kada je reč o vakcinama.

- Crna Gora je najavila da ove godine, za razliku od lane, neće zatvarati granicu. Očekujemo da će se nesmetano putovati i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, pa i Bugarsku - kaže Seničić.

Kao trenutno najproblematičnije destinacije kada je reč o uslovima putovanja, navodi Italiju, Španiju i Portugaliju.

Ističe da je kako stvari sada stoje, sasvim izvesno da sa njima nećemo moći da napravimo dogovore kakvi se očekuju sa već pomenutim drugim zemljama.  Razlog za to jeste činjenica da je u njima najavljen "lokdaun" do maja, što znatno otežava i odlaže dogovaranje sa njima.

Ipak, navodi sagovornik Tanjuga, iako nam sadašnja situacija ne ide naruku, pratiće se kako će se ona dalje razvijati i u skladu sa kretanjima reagovati.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nestor

    Svi oni koji su nesposobni da zarade ne treba ni da idu nigde ceo život radim i ako ne mogu jednom godišnje na odmor treba da se roknem a oni što čekaju da im padne sa neba želim prijatan boravak na terasi stana

  • Bg

    Budva je srpski grad to je pokazala i na izborima , tako da ću rado tamo letovati.

  • Mirko

    Nema bte više letovanja... Zaboravite.. .. Ima da se ucvrljate u Srbiji... Hahahaaaaaaa... Oni bi na more..hahahaaa... Za vas je bre njiva...hahhaaaaaaaaa..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima