U digitalnom sertifikatu za putovanja po EU 3 dimenzije podataka o zdravlju

- Infomacije mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PCR test ili je pak imuna usled oporavka od kovid-19 infekcije - objasnio je portparol Evropske komisije

  • 0
kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Digitalni sertifikati, koje će biti predloženi sutra u Briselu, za cilj imaju da predstave zdravstveno stanje osobe koja ga poseduje, a sve u cilju olakšavanja kretanja građana unutar EU, rečeno je danas u Evropskoj komisiji, piše Tanjug.

- Nisu u pitanju pasoši o vakcinaciji, već digitalni sertifikati koji su namenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije korona virusa - kaže portparol EK, Erik Mamer.

U Briselu naglašavaju da će sertifikati imati tzv. tri dimenzije podataka.

- Infomacije mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PCR test ili je pak imuna usled oporavka od kovid-19 infekcije - objasnio je Mamer.

U Briselu navode da će, posle predlaganja sertifikata, nastaviti da rade na podacima koji su ”i dalje nepoznati”, a odnose se na pitanje imuniteta, odnosno prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.

Za Tanjug su u Evropskoj komisiji juče potvrdili da će se digitalni zeleni sertifikati odnositi samo na građane EU i njihova putovanja unutar Šengena, a da se još utvrđuju standardi za dokumenta koja bi mogla biti potrebna građanima Srbije i trećih zemlja za putovanje u EU.

U Briselu dodaje da se ti standardi utvrđuju na međunarodnom nivou, dok su digitalni sertifikati unutrašnje pitanje EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA