≫ 

Gde ćete ovog leta na odmor? U turističkim agencijama sve više zainteresovanih za letnje aranžmane

Interesovanje je trenutno najveće prvenstveno za Tursku i Egipat, ali imamo prilično zainteresovanih za Tunis, kao i za Grčku, rekli su za Telegraf iz jedne beogradske turističke agencije

  • 7
more, letovanje Foto: Pixabay/image4you

Bliži se letnja sezona, pa je i sasvim očekivano što se već ređaju pitanja u vezi sa time kako će ona izgledati? Da li će opet biti poteškoća kao prošle godine? Da li će granice pojedinih zemalja biti zatvorene? Ili možda otvorene, ali pod kojim uslovima?

Iako još uvek nema nekih naročito sigurnih i zvaničnih informacija, u ponudi turističkih agencija se već mogu videti aranžmani za mnoge destinacije.

- Sve turističke agencije imaju realna očekivanja da će se veoma brzo, do početka aprila potpisati bilateralni sporazum sa Grčkom, kojim će biti regulisan ulazak naših turista na teritoriju Grčke, uz potvrdu o vakcinaciji, testove na antitela i brze testove. Ujedno, odlazeći ambasador Turske najavio je da za letovanje u ovoj državi za naše građane verovatno neće biti potrebni PCR testovi – izjavio je za Telegraf Milan Petković, generalni menadžer agencije „Euroturs“ iz Niša.

Takođe je napomenuo da se putnici polako vraćaju turističkim agencijama, te da je tokom prethodne sedmice primećen i lagani porast interesovanja za aranžamane koje ova agencija ima u ponudi.

Slično viđenje trenutne situacije ima i Nevena Margan, brend menadžer agencije „Filip travel“:

- Interesovanje za letnje aranžmane je značajno veće nego prethodnih meseci. To nas raduje, jer uprkos činjenici da i dalje ne postoje definisani uslovi za ulazak u zemlje Mediterana, ljudi razgledaju ponudu, hotele, planiraju letovanje. Interesovanje je trenutno najveće prvenstveno za Tursku i Egipat, ali imamo prilično zainteresovanih za Tunis, kao i za Grčku – izjavila je Nevena Margan za Telegraf.

Nea Vrasna, Grčka, more, plaža, sunce, pesak, odmor, letovanje, Nea Vrasna / Foto: Shutterstock

U toku prošle godine svim klijentima ponuđene su dve opcije - zamenski vaučeri ili povraćaj novca. Putnicima koji su se opredelili za prvu opciju se nudi mogućnost da iz ponude konkretne agencije izaberu destinaciju koju žele ove godine da posete.

- Svi naši putnici koji poseduju potvrde o zamenskim turističkim putovanjima za Grčku mogu da je prilože i izvrše rezervacije za letovanje 2021. godine. Pri tome do kraja marta ostvaruju popuste do 15% za najam apartmana. Da bismo zahvalili našim vernim putnicima na razumevanju i strpljenju, dajemo im i dodatni bonus od 5% vrednosti zamenskog vaučera – objašnjava Milan kako sve to funkcioniše u niškoj agenciji.

Kada su u pitanju zamenski vaučeri za Tursku, napominje da su njih klijenti ove agencije uglavnom iskoristili.

- Za sve destinacije zamenski vaučeri funkcionišu isto - svi koji poseduju zamenski vaučer imaće izbor ili da letuju ove godine na nekoj od destinacija iz aktuelne ponude ili da čekaju januar 2022. godine, kada će im biti vraćen novac uplaćen za neiskorišćeni aranžman. Raduje nas što veći deo putnika želi da putuje ove godine, tako da sa nestrpljenjem isčekujemo konačne odluke o uslovima putovanja. Bilo bi idealno kada bi one bile što pre definisane, kako bi putnici bili u mogućnosti da iskoriste „first minute“ hotelske popuste – napominje Nevena Margan.

Grčka, Turska, Italija, Crna Gora plaža, more letovanje Foto: Pixabay, Shutterstock

Naravno, kao i putnici, tako i u turističkim agencijama sa nestrpljenjem očekuju da budu utvrđeni protokoli za prelazak granica sa Grčkom, koja je omiljena destinacija većine srpskih turista.

U agenciji „Euro tours“ su zbog celokupne situacije uveli još jednu novinu, te putnicima omogućuju da za svega 3.000 dinara izvrše rezervaciju za željenu destinaciju ove godine. Ukoliko granice budu zatvorene prema toj zemlji, putnicima će uplaćeni novac biti vraćen u celosti. Tek kada granice budu bile zvanično otvorene, počeće i otplata aranžmana prema definisanim uslovima.

Praktično, sve se trenutne rezervacije u ovoj agenciji tretiraju kao predrezervacije, tako da je i putnicima znatno olakšan izbor destinacije.

Da li ste vi razmišljali o letovanju ove godine? Gde biste voleli da letujete - u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Tunisu, Albaniji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori? Podelite sa nama kroz komentare.

 (Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA