≫ 

Ovako će izgledati dokument za putovanja: Brisel otkrio 3 uslova za slobodno kretanje unutar EU

U Komisiji navode da će sistem "digitalnih zelenih sertifikata" biti privremena mera, koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije korona virusa

  • 25
Digitalni zeleni sertifikat, korona virus, kovid 19 Foto: European Commission

Evropska komisija danas je predstavila "Digitalni zeleni sertifikat" kojim će građani moći da dokažu da nisu zaraženi korona virusom i da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze.

Sertifikat će uključivati tri kriterijuma: dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili vakcinu ili da su preležali korona virus, piše Jutarnji.hr

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas predlog Komisije o "digitalnoj zelenoj potvrdi" kojoj je cilj da olakša putovanje unutar Evropske unije.

Prema predlogu Evropske komisije, ova potvrda bi bila i u papirnom i u elektronskom obliku, a izdavale bi je vlasti iz svih država članica.

Sertifikat bi bio priznat od svih članica Evropske unije i država koje se nalaze u Šengenskom prostoru, a nisu u EU.

Potvrda će dokazati da je osoba vakcinisana protiv kovida-19, da poseduje negativan test ili dokaz da je preležala virus.

Potvrda će se izdavati državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU, kao i članovima njihovih porodica. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže lične podatke, zaštita tih podataka biti veoma visoka.

"Digitalna potvrda" će sadržati podatke o vakcini koju je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum imunizacije.

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

Ursula von der Leyen, Ursula fon der Lajen Ursula fon der Lajen - Foto: Tanjug/AP

Potvrda o tome da je osoba preležala korona virus sadržaće datum kada je utvrđen pozitivan test, organ koje je izdao potvrdu, datum izdavanja i rok trajanja.

Poslednja stavka o roku trajanja mogla bi da izazove kontroverze, budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preležale korona virus.

Države članice će morati da priznaju potvrde o vakcinisanju bez obzira na tip vakcine. Takve potvrde moraće da priznaju i kao kriterijum da se putnik oslobodnih svih restriktivnih mera, poput samoizolacije.

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti vakcinisana cepivom koje ima dozvolu za širu upotrebu na teritoriji EU.

Kako će dobijanje sertifikata izgledati u praksi

Ovo pitanje je postavljeno zbog toga što neke države članice, kao i one izvan nje, koriste i kinesko i rusko cepivo koje nije odobreno u Evropskoj uniji.

Prema tumačenju Evropske komisije, imunizacija takvim cepivima neće biti dovoljna za potvrdu za celu EU, ali svaka država ima pravo da sama odluči o tome hoće li ga priznati.

Evropska komisija navodi da se ovime "nipošto ne uvode uslovi za putovanje”, te da ovakva potvrda ne može biti preduslov za putovanje. Njome samo žele da olakšaju slobodu kretanja.

U Komisiji navode da će sistem digitalnih zelenih sertifikata biti "privremena mera", koja će biti suspendovana čim SZO proglasi prekid pandemije korona virusa.

Video: Brnabić: Kovid pasoši suprotni EU vrednostima, ali bićemo spremni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    17. mart 2021 | 14:10

    Sram ih bilo!!!ausfajsi!!!!!!truli zapad !!izgubili drugi sv. rat izgubice i ovaj!!!!

  • Imun

    17. mart 2021 | 14:13

    I kod nas treba ovako nesto da nam daju.Pa ko je vakcinisan ide na utakmice,restorane,zurke itd.Idealno za ljude koji su vakcinisani da pocnu da zive punim plucima!Zivela VAKCINA!

  • Laki

    17. mart 2021 | 14:11

    Pa naznaju dokle traje imunizacija vakcinisanih,vakcinisani mogu da se zaraze i prenose virus dalje.I čemu onda kovid kartoni. Izgleda samo zato što su vakcinisani. To je izgleda poenta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA