Kako ćemo putovati u Grčku ovog leta, koje vakcine će važiti i da li će deca morati da rade PCR?

Pitanja na koja bi danas trebalo da dobijemo odgovore

  • 8
Ostrvo Andros, Grčka Foto: screenshot/Youtube/kwstas hristodoulias

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis stigao je u zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa ministarkom turizma Tatjanom Matić i direktorom Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA)Aleksandrom Seničićem.

Na sastancima će biti razmotrena pitanja o ulasku državljana Srbije u Grčku, koja je za sada zatvorena za naše turiste.

Iako je ministar Teoharis juče najavio da bi granice ove mediteranske zemlje mogle da budu otvorene i pre 14. maja, datuma koji je najavljen kao početak sezone, za sada nije poznato da li će se on odnositi i na državljane Srbije. Mada, sudeći po dosadašnjim izjavama koje stižu sa grčke strane, Srbija je na listi zemalja čiji građani mogu da očekuju dozvolu za ulazak u „zemlju Helena“.

Ovo su najvažnija pitanja koje će ministar Teoharis razmotriti sa sprskim turističkim zvaničnicima.

1. Da li će granica biti otvorena?

Odgovor na ovo pitanje zavisi pre svega od epidemiološke situacije kako u Srbiji, tako i u Grčkoj. Krajem januara ministri turizma Srbije i Grčke razgovarali su o otvaranju granice, ali je u međuvremenu i u Srbiju i u Grčku stigao britanski soj korona virusa koji je opet podigao broj zaraženih.

Ministar Teoharis je i u intervjuu datom juče naglasio da bi grčke granice mogle da budu otvorene i pre 14. maja ako to epidemiološka situacija dozvoli.

Prošle godine, Grci su u jednom trenutku otvorili granice za naše državljane, a onda su ih zatvorili. Razlog – epidemiološka situacija. Da li nas to čeka i ove godine?

2. Koji granični prelazi će biti otvoreni?

Najkraći i najbrži put do Grčke za građane Srbije je granični prelaz Evzoni. Da li ćemo ove godine moći da koristimo prelaz preko Severne Makedonije zavisi od dogovora koji će biti postignut. Ali, ne treba zaboraviti da su Grci najavili da će biti nasumičnih testiranja na graničnim prelazima, a da na prelazu Evzoni ne postoje tehničke mogućnosti za testiranje.

Kako je najavio direktor YUTA Aleksandar Seničić, Srbija će učiniti sve kako bi omogućila našim državljanima da do Grčke stignu najbrže, upravo preko Evzonija.

B opcija je prelaz Promahonas sa Bugarskom.

Granicni prelaz Evzoni, granica, carina, Grcka Foto: Profimedia

3. Koje vakcine će biti priznate?

Najveći broj građana Srbije vakcinisan je protiv korona virusa ruskim Sputnjik V i kineskim Sinofarm cepivom. Ove dve vakcine nisu dobile odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA) – „Sputnjik V“ je u proceduri, a Sinofarm nije ni podneo zahtev za odobrenje u EU.

Da li bi to mogao da bude „kamen spoticanja“ za naše državljane koji žele da odu u Grčku na letovanje ili ne, još je jedno od pitanja koje će se „naći na stolu“.

4. Šta sa onima koji nisu vakcinisani?

Građani Srbije koji iz različitih razloga nisu vakcinisani protiv korona virusa s pravom postavljaju pitanje kako će i da li će moći da odu u Grčku. Prema dosadašnjim najavama, a oslanjajući se na bilateralne sporazume koje su Grci potpisali sa nekolicinom zemalja izvan EU, odgovor bi mogao da bude pozitivan, ali pod određenim uslovima.

Jedan od njih je negativan PCR test, a drugi serološki test kojim se dokazuje da je neko preležao kovid 19 i ima antitela. I ovo pitanje će biti razmotreno tokom sastanka grčkih i srpskih vlasti.

5. Da li će biti priznat serološki test?

Kako PCR test u Srbiji košta 9.000 dinara, to bi letovanje za četvoročlanu porodicu moglo da košta oko 250 evra više – samo za odlazak u Grčku.

Serološki test je daleko jeftiniji i ukoliko on bude bio odobren, šanse za odlazak na letovanje u Grčku rastu. To bi, ekonomski gledano, bilo povoljnije i za Grčku i za naše turiste. Ali, pitanje je da li će serološki test biti priznat – to je još jedno od pitanja oko kog će se voditi pregovori.

Brzi test koronavirus Foto: Tanjug/AP

6. Sertifikat o vakcinaciji

Nejasno je, takođe, i da li će potvrda o vakcinaciji koju građani Srbije imaju moći da bude „ulaznica“ u Grčku.

Istina je da ona ispunjava osnovne zahteve – ima QR kod, sadrži sve neophodne podatke i dvojezična je. Ali, za sada nije poznato da li će on morati da bude usaglašen sa nekim evropskim normama.

7. Da li će deca morati da rade test?

Deca nisu obuhvaćena programom imunizacije protiv korona virusa. Nejasno je da će ona morati da rade PCR ili neki drugi test pre ulaska u Grčku.

Iako je norma u turizmu je da deca do 12 godina koja putuju sa roditeljima ne moraju da ispunjavaju nikakve uslove, kada je reč o pandemiji tu su sve stvari podložne promenama.

8. Kako ćemo se vratiti iz Grčke?

Ukoliko za nevakcinisane građane Srbije bude bio dozvoljen antigenski test za ulazak u Grčku, pitanje je kako će se oni vratiti u Srbiju sa letovanja. Za sada, ukoliko neko nema potvrdu o vakcinaciji, mora da radi PCR test.

Opet se vraćamo na priču o testu koji košta 9.000 dinara – da li će nevakcinisani morati da ga rade ili ne. Odgovor na ovo pitanje je na srpskim vlastima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA