≫ 

U Grčku i sa kineskom i sa ruskom vakcinom: Poznati prvi uslovi za letovanje

Grčki ministar turizma Haris Teoharis saopštio uslove odlaska u Grčku za državljane Srbije

  • 20
SRBIJA GRCKA SPORAZUM Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Građani Srbije će ove godine moći  da odu na letovanje u Grčku uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom, uz negativan PCR test ili brzi test.

Grčke granice će za naše turiste biti otvorene najverovatnije već sredinom aprila, iako sezona zvanično počinje 14. maja, rekli su danas u Beogradu ministri truzma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teoharis, javlja Tanjug.

Grčki ministar je na konferenciji za medije rekao da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćene na nivou EU.

Kada je reč o deci, Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale gužve na grčkim granicama, Teoharis je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva graniča prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Od maja vakcinacija turističkih radnika u Grčkoj

Grčki ministar je najavio i da će Grčka od maja početi vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Istakao je da se vakcinacija u Grčkoj odvija dobro, da imaju oko 1.000 vakcinalnih centara u zemlji, ali da i dalje ne prednjači u svetu i Evropi po broju vakcinisanih kao Srbija.

Ministri Matić i Teoharis potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva minstarstava tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su kazali, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

SRBIJA GRCKA SPORAZUM Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Matić je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministarstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Istakla je da dva ministarstva čine sve kako bi se putovanja ove godine najpre odvila bezbedno.

- Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih - rekla je Matić.

S obzirom da je, dodaje, Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem naših građana u druge zemlje.

- To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku - istakla je Matić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    29. mart 2021 | 11:54

    Naravno.Ja takodje imam uslov.Vlasnici i osoblje vila u koje idem,da spreme svoje potvrde o vakcinaciji.Da sigurnost bude obostrana,ne želim da svoju decu dovodim u rizik.Radnici restorana i plaža barova takodje.

  • 534

    29. mart 2021 | 11:44

    Zanima me da li još neka zemlja osim Grčke ima more i sunce i ako ima, koja? Izgleda da su srbi čuli samo za Grčku leti i Kopaonik zimi.

  • K

    29. mart 2021 | 10:56

    Samo ici tamo gde bude moguće bez bilo kakvih ogranicenja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA