≫ 

3 destinacije koje možete da posetite u aprilu: Prolećni odmor u Turskoj, Egiptu i na Maldivima

Epidemiološke mere i dalje su na snazi, ali je uz sve to moguće putovati, evo i gde...

  • 3
foto Pixabay foto Pixabay

Epidemiološke mere u većini država i dalje su na snazi, korona virus prisutan je svuda, ali i želja da se koliko-toliko živi kao ranije. Sa dolaskom lepih dana budi se i želja za putovanjima, a s obzirom na to da su sve države sada već iskusne kada je kovid-19 u pitanju, mnoge granice se polako i oprezno otvaraju i za turiste.

Prošle godine, zbog pandemije korona virusa, mnogi državljani Srbije odmor su proveli u domovini, te se zbog toga nadaju da će ove godine situacija biti drugačija.

Turističke agencije koje su članice Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije - YUTA još nisu ponudile aranžmane za Grčku, jer bi u ovoj zemlji probna sezona trebalo da počne 14. aprila, a ona puna mesec dana kasnije, i to u zavisnosti od epidemiološke situacije, pa su ponude za sada "na čekanju".

Do tada moguće je otputovati na neku od sledećih destinacija na kojima ćete "napuniti baterije" i premostiti vreme do klasičnog letnjeg odmora.

Istanbul - most između Istoka i Zapada

Ako ste željni putovanja koja ne podrazumevaju brčkanje u moru, Istanbul je dobar izbor. U agencijskim ponudama su šestodnevni aranžmani već od prvih dana aprila, a cene su formirane u odnosu na prevoz i odabrani hotel.

Aranžman koji obuhvata autobuski prevoz i tri noćenja u hotelu sa tri zvezdice kreće se od 89 evra po osobi, a ako je uključen i doručak cena za posetu Istanbulu iznosi 119 evra. O ličnom trošku možete posetiti atrakcije poput Devojačke kule u pratnji lokalnog vodiča, obići Topkapi palatu ili otići na krstarenje Bosforom.

Na ovu cenu dodajte još i trošak za PCR test koji košta 9.000 dinara, a ako niste vakcinisani trebalo bi da pripremite dodatnu sumu za testiranje po povratku u Srbiju.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati - kliknite OVDE. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte.

Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Pasoš mora biti važeći minimum 6 meseci od datuma povratka.

foto Pixabay Istanbul, smešten na Bosforu, moreuzu koji Evropu i Balkan deli od Male Azije. Foto: Pixabay

Egzotični Maldivi

Za putovanje na Maldive obavezno je putno osiguranje i negativan PCR test na engleskom jeziku i to ne stariji od 96 sati, ali i taksa od 25 dolara koja se plaća pri izlasku iz zemlje. Ono što izdvaja ovu destinaciju, jeste da sezona traje tokom čitave godine zahvaljujući klimi gde se temperatura kreće od oko 30 stepeni, a more je toplo i u aprilu.

Cene agencijskih aranžmana sa avio-prevozom kreću se od 1.600 evra za 7 noćenja po osobi. U cenu je uračunat smeštaj u bungalovima na plaži, kao i pun pansion, taksa i transfer od aerodroma do smeštaja.

Neophodno je da popunite formular i u odlasku i u povratku - formular se nalazi na OVOM LINKU.

Skoro 1.200 peščanih ostrvaca raspršenih po Indijskom okeanu grupisana su u 26 atola, čeka vas tokom cele godine, a idealan su izbor i za prolećnu sezonu.

Ukoliko odlučite da se u ovu tropsku avanturu upustite bez turističke agencije kao posrednika, trebalo bi da znate da se avio-karte kreću od 520 evra u jednom pravcu po osobi. Najniža cena avio karte Beograd - Maldivi je uglavnom za let sa jednim presedanjem, a kompanije koje nude najbolje cene su "Etihad" sa letom iz Beograda preko Abu Dabija i „Qatar Airways” sa letom iz Beograda preko Dohe.

Cene smeštajnih kapaciteta na Maldivima kreću se od 200 evra po osobi za sedmodnevni boravak, dok su hoteli, naravno, skuplji. Na sve to trebalo bi dodati i cene hrane i pića.

Maldivi Foto: Pixabay

Egipat - ista pravila kao i prošle godine

Za odlazak u zemlju faraona i piramida važe ista pravila kao i prethodne godine - negativan PCR test ne stariji od 72 sata i odabir aranžmana koje turističke agencije obilato nude i ovog proleća.

Ako ste se uželeli uživanja na plažama Hurgade i Šarm El Šeika, računajte da će vas to zadovoljstvo ovog meseca koštati u proseku 460 evra po osobi za sedmodnevni boravak u hotelima sa četiri zvezdice na bazi "all inclusive".

Do 30. aprila za državljane Srbije vize za Egipat su besplatne.

Ukoliko vam je, pak, mrsko i skupo da radite PCR test na koronu, ostaju destinacije u komšiluku - Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, kao i Albanija. Aranžmani koštaju od stotinak evra za dva noćenja, a u cenu je uračunat autobuski prevoz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    2. april 2021 | 09:52

    Dvoriste, spajz, i poljski wc. Sa platama u Srbiji.

  • anonimus

    2. april 2021 | 12:46

    Evo bas sam planirao da skoknem do Maldiva i to Royal charter servisom...kad je bal nek je bal.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA