Japanski avioprevoznik prizemljenu flotu pretvorio u restorane: Ne lete, ali služe luksuzne obroke

Do 12. marta prodato je 264.000 obroka i ostvaren prihod od skoro dve milijarde dolara

  • 0
Obrok u avionu, hrana avion

Foto: Shutterstock

U nameri da ublaži gubitke nastale zbog pandemije korona virusa, "Japan Ervejs" je odlučio da svoju prizemljenu flotu pretvori u restorane u kojima poslužuje obroke od 540 i 300 dolara.

Kompanija "Japan ervejs" nudi "putnicima" izbor između prvoklasnog mesta u biznis klasi i obrok od 540 dolara ili mesta u ekonomskoj klasi i obrok u pola cene, u avionu "boing-777" parkiranom na aerodromu Haneda u Tokiju koji je nazvan "Krilati restoran".

Gosti unapred moraju da odaberu da li žele jelo sa japanskog ili međunarodnog menija. Kao glavno jelo služi se pečena riba sa sakio misom, dinstana govedina i tofu, govedina vagju u vinskom senfu iz Kobea i pržena brancin i školjke, koji se služi uz sake, vino od šljive ili šampanjcem "Krug".

"Japan ervejs" će ovog meseca ponuditi 22 ručka i večere, a boravak u avionu će trajati oko tri sata.

Tokom "leta" nije predviđen zabavni program, ali će svako dobiti prigodan paket, a gosti mogu da koriste i kompanijske salone na terminalu aerodroma Hanede.

 

"Singapur erlajns" uveo prvi ručavanje u prizemljenom avionu

 

"Singapur erlajns" je bio prvi avio-prevoznik koji je iskoristio zanimanje ljudi za ručavanje u avionu još u oktobru prošle godine, kada su počeli da služe obroke u dva džambo džeta A380 parkirna na aerodromu Čangi u Singapuru.

Rezervacije su rasprodate za manje od pola sata, uprkos ceni od 540 dolara po obruku u biznis klasi, ali uz mogućnost da pogledaju film. Obroci u ekonomskoj klasi su bili mnogo pristupačniji i stajali su 50 dolara po osobi.

Pandemija je bacila vazduhoplovnu industriju u najgoru krizu do sada, jer većina aviona širom sveta ostaje prizemljena zbog ograničenja putovanja i zaključavanja zbog koronavirusa, što je očigledno navelo neke avio-kompanije da kreativno razmišljaju i nađu načina da popune svoje prazne avione. Navodno, zaposleni u "Japan ervejsu" su smislili ideju o "Krilatom restoranu“.

 

Najveće iznenađenje je bila veliko interesovanje Japanaca i od decembra, kada su počeli da služe obroke, gotovo sve rezervacije su ubrzo bile rasprodate. Do 12. marta prodato je 264.000 obroka i ostvaren prihod od skoro dve milijarde dolara.

"Britiš ervejs" dostavlja obroke na kućnu adresu

Krajem marta i "Britiš ervejs" je počeo sa prodajom obroka namenjenih putnicima biznis klase po ceni od 80 funti koji se dostavljaju na kućnu adresu. Pripremaju obroke za dve osobe koji se sastoje od četiri jela - a može se birati između vegetarijanskog, ribljeg i mesnog obroka.

Finska aviokompanija je započela prodaju obroka za biznis klasu u supermaketu nedaleko od međunarodnog aerodroma u Helsinkiju po pristupačnoj ceni od 12,9 evra, prenosi Gardijan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA