• 0

Venecija pronašla način da očuva nasleđe: Kruzerima zabranjeno da pristaju u istorijski deo grada

Pronađeno je rešenje za zaštitu čuvene Serenissime

  • 0
Kruzeri, Veneciji, Italija

Foto: Pixabay/kingvusma

U pokušaju da očuva umetničko, kulturno i prirodno nasleđe u Veneciji, Vlada Italije je donela odluku da sve velike kruzere i teretni saobraćaj, teži od 40.000 tona, usmeri daleko od tog prostora.

Prema navodima Darija Frančeskinija, ministra kulture Italije, na takvu odluku je uticao poziv od UNESCO-a. U njemu je zemlja pozvana da pomiri sa jedne strane očuvanje lagune, a sa druge ekonomski aspekt krstarenja i teretnog saobraćaja.

Tokom poslednjih nekoliko godina su upravo brodovi za krstarenja privukli negativnu pažnju, a posebno nakon sudara 2019. godine, kada je bilo i povređenih. Taj događaj je doveo do brojnih protesta širom grada, kada su mnogi stanovnici Venecije tražili potpunu zabranu ulaska velikih kruzera u lagunu.

Prema najavi, Lučka uprava Venecije će organizovati javne konsultacije, da bi pronašla alternativne luke za velike brodove, kako za one koje su usmerene na prevoz putnika, tako i za one koje prevoze teret.

Sve to znači da neće više prolaziti pored Trga Svetog Marka i kroz Veliki kanal, niti će prostor deliti sa gondolama i taksijem u centru grada, prenosi Lonely planet.

Sada kada je doneta odluka o preusmeravanja brodova, moraće da prođu alternativnim putem do Margere, često pominjane kao industrijski centar Venecije, dok se ne nađe trajno rešenje.

Podsećanja radi, kada je zaustavljen turizam usled pandemije korona virusa, odsustvo saobraćaja u kanalima Venecije uticalo je na to da voda u ovom gradu postane izuzetno bistra. Tada se na području grada moglo videti mnoštvo ribe, ali i labudova.

Odluka o preusmeravanju velikih brodova obradovaće stanovnike Venecije, koji su poslednjih godina izrazili zabrinutost zbog održivog turizma i ekoloških pitanja. Prethodne inicijative za sprečavanje ulaska kruzera u to područje nisu urodile plodom, ali će ova nova uredba biti fokusirana upravo na to pitanje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima