≫ 

Grčka otvara granice za državljane Srbije: Pod ovim uslovima od sutra možemo da odemo na odmor

Pilot sezona u Grčkoj počinje 19. aprila i trajaće do 14. maja, kada je najavljeno zvanično otvaranje letnje sezone

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Posle skoro godinu dana iščekivanja, Grčka od sutra otvara granice za državljane Srbije koji žele da provedu odmor u ovoj mediteranskoj zemlji.

Iako vremenske prilike ni u Srbiji ni u „zemlji Helena“ ne mame na boravak uz morsku obalu, istina je da je većina naših građana željno iščekivala momenat kada će moći da ode na omiljenu letnju destinaciju.

Za razliku od prošlog leta, kada su nam Grci čas otvarali čas zatvarali granicu, zahvaljujući sporazumu koji su napravili resorni ministri turizma Tatjana Matić i njen grčki kolega Haris Teoharis, Srbija je stavljena na posebnu listu, uz zemlje EU i SAD, Veliku Britaniju, Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate.

- Od sutra će 5 aerodroma u Grčkoj biti otvoreni za turiste iz zemalja Evropske unije i još pet zemalja među kojima se nalazi i Srbija – kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

- Druga mogućnost je ulazak preko dva granična prelaza u Bugarskoj, Promahonas i Nimfeja. Osnovni uslovi su ili da putnici budu vakcinisani i imaju sertifikat kojim će to dokazati ili da imaju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Kako je pre dva dana najavila ministarka Matić, svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular.

- Svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista. Gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera, koja važe i za državljane Grčke - rekla je ministarka Matić.

Prema do sada raspoloživim informacijama, zbog mera koje važe u Grčkoj putnici koji budu sutra krenuli put „zemlje Helena“ trebalo bi da borave isključivo u mestu u kom imaju organizovan smeštaj. U većem delu Grčke restorani i kafići za sada ne rade, ali se očekuje popuštanje mera, jer se vakcinacija ubrzano odvija.

Vlasnici apartmana i hotela veruju da će epidemiološka situacija u narednim nedeljama biti daleko bolja, te da će turisti, kad krene zvanična sezona, moći da uživaju u svim sadržajima tokom odmora kao i prethodnih godina.

Ono što je takođe najavljeno je i otvaranje graničnih prelaza preko Severne Makedonije, što bi moglo da usledi od 14. maja, kada bude otvorena zvanična sezona u Grčkoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    20. april 2021 | 00:34

    Sve sto g Senicic kaže nije istina Grci su karantinu vec dugo ima vise zaraznih nego kod nas nemaju dovoljno vakcina Sve je to kao i prosle god Ljudi uplatili aranžmane novac cekaju da im se vrati tek 2022 Ti je cista manipulacija samo da ponovo prodaju to se Kaze vazduh Pa eto neka budu profnpa neka se obavežu da koje platio a nemogu da mu realizuju letovanje da se novac odmah vrati a ne cekanje vise od god dana E za to treba imati hrabrosti i mozga Pa i mi koji smo se vakcinisani morali smo da potpise i da je to nas dobrovoljan izbor Agencije zaboravite uradite za sebe pametnije Ako ono sto oni zovu apartmanima ja to nisam ni u kuci moje babe videla a imam 70 god to su obični skrndelji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA