≫ 

EU sertifikat za kovid-19 zakonski odobreni u Uniji: Koliko će važiti i u kom obliku će se izdavati

"EU sertifikat za kovid-19" treći je zvanični naslov dokumenta koji treba da reguliše prekogranično putovanje u Evropsku uniju

  • 2
Pasoš vakcina korona virus EU evropska unija Foto: Shutterstock

Evropski parlament je velikom većinom prihvatio uvođenje "EU kovid-19 sertifikata" i zakonodavnog okvira koji izbegava putne prepreke i diskriminaciju nevakcinisanih ljudi.

"EU sertifikat za kovid-19" treći je zvanični naslov dokumenta koji treba da reguliše prekogranično putovanje u Evropsku uniju. Pod ovim imenom prihvatila ga je ogromna većina u Evropskom parlamentu, uspostavljajući tako sporazum o pravnom okviru po kome bi covid pasoši trebalo da važe 12 meseci, prenosi Euractiv.

Dokument u digitalnom ili papirnom obliku potvrđuje da je osoba vakcinisana protiv kornavirusa, da je dobila negativan test ili da se već oporavila od zaraze, ali poslanici Evropskog parlamenta insistirali su da se "covid pasoši" ne koriste kao putne isprave i da ne budu preduslov za ostvarivanje prava slobodnog kretanja.

Oni smatraju da nosioci tajnih pasoša ne bi trebalo da budu podvrgnuti karantinu, novom testiranju ili samoizolaciji i da treba izbegavati diskriminaciju nevakcinisanih građana. Takođe sugerišu da članice EU svojim turistima pruže "univerzalno, pristupačno, pravovremeno i besplatno testiranje".

Uspostavljen je i zakonodavni okvir za regulisanje prekograničnog kretanja građana zemalja koje nisu članice EU. Akcenat je stavljen i na prihvatanje sertifikata o vakcinaciji koje je odobrila Evropska agencija za lekove, dok je odluka o prihvatanju ostalih vakcina prepuštena državama članicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tajonko

    29. april 2021 | 17:46

    Kako će se regulisati pravo nas koji smo preležali?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA