• 14

Digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji od danas preko eUprave: Dokument za lakše putovanje

- Sertifikat predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena - kaže dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu

  • 14
kovid pasoš koronavirus putovanja

Foto: Shutterstock

Svi građani Republike Srbije od danas mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv korona virusa i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

- Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv korona virusa i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa - izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Državljani Srbije koji žele da dobiju Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da se registruju na portalu eUprava.

Posle prijave i odabira usluge Digitalni zeleni sertifikat, prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na portalu eUprava je dostupno OVDE.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

(Telegraf. rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • da te pitam

    Tata imam skoro 18 godina,pa jel stvarno moram sa vama na more ??????!!!!??????

  • Dunja

    Ja sam uspela posle 4 sata Pakao, bilo bi dobro da je sve jednim klikom

  • Džoni

    Veoma komplikovana opcija za nas starije. Dajte ljudi pojednostavite,kao kod prijava za vakcinaciju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima