≫ 

Evropska unija otvara granice za sve koji su primili obe doze vakcine

Oni koji su primili obe doze vakcine protiv korone, odnosno jednu dozu vakcine Johnson&Johnson, uskoro će moći slobodno da putuju po EU

  • 11
Turisti, putovanja, aerodrom, koferi Foto: Shutterstock

Evropska unija odlučila je da će otvoriti granice svim putnicima koji su završili proces vakcinacije protiv korona virusa, javlja AFP.

Za sada, putovanje će biti dozvoljeno svima koji su vakcinisani cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) - "Fajzer/Bajontek", "AstraZeneka", "Moderna" i "Džonson&Džonson".

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da svaka država posebno ima pravo da donese odluku o tome koje će vakcine biti priznate na njenoj teritoriji, pa bi u skladu sa tim mogla da odluči da li će dozvoliti ulazak na svoju teritoriju i onima koji su primili "Sputnjik V" ili kineski "Sinofarm".

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.

- Zastupnici iz Evropskog parlamenta, Evropske komisije i vlada država članica nastaviće pregovore u četvrtak - saopštili su iz portugalskog predsedništva EU.

Digitalni sertifikat mogao bi da otvori više zemalja EU za putovanja unutar Unije krajem juna, čak i dok traje pandemija korona virusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest. To je uvedeno kako bi se izbegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.

Cilj potvrde je što pre ukinuti mere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti sertifikat donosi unutar njihovih granica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Java

    19. maj 2021 | 12:13

    Znaci nema idenje. A migrantos amigos, oni mogu gde hoce i kako hoce a nijedan vakcinisan. Zabraniti im ulazak i prolazak kroz Srbiju.

  • Rajko

    19. maj 2021 | 12:03

    Sve mi ovo lici na 41 -u

  • Pobor

    19. maj 2021 | 12:22

    A ko je primio tri doze, gratis boravak😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA