Deca do 12 godina moći će u Hrvatsku i bez negativnog testa na korona virus

Na putu do ostvarenja znatnijeg turističkog prometa i dalje stoje brojne prepreke

  • 4
Plaža Uvala, Istra, Hrvatska, turizam, more Plaža Uvala u Istri / Foto: Shutterstock

Deca do najmanje 12 godina moći će u Hrvatsku i bez negativnog testa, koji je sada potreban za decu stariju od sedam godina.

Za turizam u Hrvatskoj veoma je bila važna odluka Ministarstva kojom je od aprila prelazak preko granice bez karantina ili testiranja dopušten svim vakcinisanim osobama, ali kako se bliži sezona, u sektoru su svesni da na putu do ostvarenja znatnijeg turističkog prometa i dalje stoje brojne prepreke, piše Jutarnji list.

Najznačajnija među njima odnosi se na ulazak u zemlju dece u dobi između sedam i 16 godina, a koja su ostala u nekoj vrsti praznog prostora. Oni, naime, ne mogu biti vakcinisani jer se dosad registrovane vakcine odnose isključivo na osobe starije od 16 godina, a prema trenutnim uslovima za prelazak hrvatske granice, nisu ni u grupi osoba koje bi bile oslobođene obaveze karantina, odnosno PCR testiranja.

Konkretno, obaveze pokazivanja testa, potvrde o preležanom virusu ili vakcinisanju pri prelasku granice, oslobođena su prema domaćim propisima sva deca do 7. godine, što će svim strancima koji će u Hrvatsku tokom leta dolaziti sa starijom decom znatno otežavati ili poskupeti ulazak u zemlju.

Svi će, naime, na granici za decu morati da pokažu negativan PCR, odnosno antigenski test, ili da prilože potvrdu da su preležali covid-19. Ovoga su svesni u većini domaćih turističkih udruženja zbog čega je deo njih pre desetak dana Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uputio inicijativu da se potrebe testiranja pri prelasku granice oslobode sva deca do 12. godina, kako bi se ove sezone olakšao ulazak u zemlju što većem broju turista.

Zašto je sektoru ovo važno, najbolje svedoči statistika iz 2020. godine. Lani su, naime, prema podacima Hrvatske turističke zajednice deca u dobi između sedam i 16 godina ostvarila 890.000 dolazaka i ukupno nešto malo više od sedam miliona noćenja, što u odnosu na 43 miliona noćenja, koliko su ih lani napravili stranci, iznosi čak 16 odsto, prenosi Hina.

Na decu staru od sedam do 16 godina tako otpada oko šestina noćenja koja u Hrvatskoj ostvare stranci, a kad se u obzir uzme da sva ta deca imaju po dvoje roditelja koji su pratnja na putu, implikacije na domaći turizam, ako ostanu ovakvi uslovi, bi mogle da budu drastične, prenosi Jutarnji list.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    21. maj 2021 | 11:45

    Koja osoba moze shvatit ove prevare 21 veka, non stop zabrane svaki dan zbog corone zaraze uz obavezno nosenje maski, gle cuda kad je bilo glasanje u Hrvatskoj, niko nenosi maske, slave se pobede, grle se, skacu, plesu u grupama i sad pred sezonu ljetnju, netrebaju testovi za decu.

  • Bole

    22. maj 2021 | 12:45

    Kod njih mogu samo zaražen

  • J...

    25. maj 2021 | 11:47

    Nikad kod ustasa!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA