≫ 

Francuska se ponovo otvara za strane državljane: Uslov za ulazak je vakcinacija ili PCR test

Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak u Francusku podeljene su po bojama na zelenu, narandžastu i crvenu, a u skladu sa trenutno aktuelnim epidemiološkim podacima u njima

  • 0
zastava francuska Foto: jackmac34/Pixabay

Evropljani koji su vakcinisani protiv korona virusa i žele turistički da posete Francusku moći će da uđu u ovu zemlju od 9. juna, bez obaveze da pokažu negativan PCR test, najavio je francuski ministar saobraćaja.

Zemlja koja je decenijama ostvarivala velike prihode zahvaljujući turizmu posle pauze koja je trajala 15 meseci ima plan da ponovo pokrene prekokeanski turizam. U tom smislu će ukinuti zahteve za ulazak koji se odnose na testiranje za Evropljane koji su potpuno vakcinisani. Takođe će omogućiti i vakcinisanim turistima iz većine drugih delova sveta da posete zemlju, mada je za njih predviđeno dostavljanje negativnog PCR testa.

Model kodiran prema boji u Francuskoj koristi se za klasifikaciju zemalja čijim državljanima će biti omogućen, odnosno neće biti omogućen ulazak u zemlju, prenosi Travelpulse. Taj model je zasnovan na trenutnim podacima u tim zemljama, koji se odnose na korona virus.

Zemlje označene zelenom bojom ne pokazuju aktivno širenje zaraze ili pojavu varijanti koje zabrinjavaju. U tu grupu, osim Australije i Južne Koreje, spadaju trenutno i Izrael, Japan, Liban, Singapaur i Novi Zeland.

Naradžastom bojom označene su zemlje u kojima je zabeležen aktivan prenos zaraze, ali u kontrolisanim razmerama. U tim zemljama nije zabeleženo širenje zabrinjavajućih varijanti infekcije. Veći deo zemalja širom sveta spada upravo u ovu grupu.

U kategoriju zemalja označenih crvenom bojom spadaju one u kojima je zabeležena aktivna cirkulacija infekcije i prisustvo novih sojeva. U tu grupu spadaju Brazil, Argentina, Bangladeš, Bahrein, Indija, Čile, Kostarika, Urugvaj, Kolumbija, Bolivija, Nepal, Urugvaj, Šri Lanka, Turska, Južnoafrička republika, Pakistan i Surinam.

Svi koji su propisno vakcinisani i dolaze iz „zelenih“ zemalja, nemaju više 0bavezu da idu u karantin ili da budu podvrgnuti testiranju prilikom ulaska u zemlju. Ukoliko nisu vakcinisani, moraju imati PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata i takođe ne moraju u karantin.

Posetioci iz „narandžastih“ zemalja ne moraju u karantin, niti da više opravdavaju zašto žele da uđu u zemlju. Ali bez obzira na to da li su vakcinicani ili ne, moraju da imaju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Takođe, za nevakcinisane stanovnike zemalja te grupe važi obaveza sedmodnevne samoizolacije.

Svima koji dolaze iz „crvenih“ zemalja, čak i onima koji su vakcinisani, zabranjen je ulaz u Francusku, osim ako ne navedu „nužni razlog“ za posetu, ne dostave negativan PCR ili antigenski test urađen u roku od 48 sati od dolaska i ispoštuju obavezu sedmodnevnog karantina ako su vakcinisani, odnosno karantina u trajanju od 10 dana ako nisu vakcinisani.

Francuski zvaničnici su istakli da je za vakcinisane osobe koje žele da posete ovu zemlju vrlo važno da ispoštuju pravilo i rokove, te da ne kreću na put ukoliko nije proteklo dovoljno vremena od primanja poslednje doze vakcine. Konkretno, dve sedmice za vakcine „Fajzer/Bajontekovu" i „Moderninu“ vakcinu, odnosno 4 sedmice za cepivo „Johnson&Johnson“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA