≫ 

Evropski parlament podržao digitalne sertifikate za putovanja: Od 1. jula lakše kroz Evropu

Srbija je zatražila prihvatanje naših digitalnih sertifikata u zajednički evropski sistem

  • 12
kovid pasoš koronavirus putovanja Foto: Shutterstock

Evropski parlament podržao je uvođenje digitalnih sertifikata kako za građane Evropske unije (EU), tako i za državljane trećih zemalja.

U Evropskoj komisji za Tanjug kažu da je Srbija već zatražila prihvatanje srpskih digitalnih sertifikata u zajednički evropski sistem.

Usvojeni paket mera predviđa da će sve države članice EU prihvatati potvrde o vakcinaciji, negativnom rezultatu testa ili oporavku od kovid infekcije, što bi trebalo da olakša slobodno kretanje unutar EU, dovede do postepenog ukidaju ograničenja na koordinisan način i doprinese ekonomskom oporavku.

Digitalni zeleni sertifikati bi trebao da počnu sa primenom 1. jula 2021. godine i da važe 12 meseci.

Evropski parlament podržao je predlog da se sertifikati izdaju besplatno od strane nacionalnih vlasti zemlja članica i da budu dostupni u digitalnom i papironom obliku koji će imati QR kod.

Poslanici u Evropskom parlamentu insistiraju da države EU neće moći da nametnu dodatna ograničenja putovanja nosiocima sertifikata - poput karantina, samoizolacije ili testiranja - „ukoliko nisu neophodni i proporcionalni radi zaštite javnog zdravlja“.

Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Na državama članicama je da odluče da li će prihvatiti i sertifikate za vakcine odobrene u skladu sa nacionalnim procedurama odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela za hitnu upotrebu.

U EP napominju da sertifikati treba da olakšaju kretanje unutra EU, ali da neće biti i preduslov za slobodno kretanje i da se neće smatrati putnom ispravom.

Video: Bojana i Miloš su prešli 5.000km sa samo 25 evra u džepu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    9. jun 2021 | 12:09

    Smrt fasizmu sloboda narodu!

  • Map

    9. jun 2021 | 11:59

    Znaci mi koji smo se vakcinisali sa Sputnjikom V mozemo putovati samo unutar Srbije u BiH i CrnuGoru te Albaniju, a u EU ni pomisliti

  • I

    9. jun 2021 | 12:20

    Naravno da ću se kretati i naravno da je to udar na ljudska prava i naravno da me ne interesujete !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA