• 12

Evropski parlament podržao digitalne sertifikate za putovanja: Od 1. jula lakše kroz Evropu

Srbija je zatražila prihvatanje naših digitalnih sertifikata u zajednički evropski sistem

 • 12
kovid pasoš koronavirus putovanja

Foto: Shutterstock

Evropski parlament podržao je uvođenje digitalnih sertifikata kako za građane Evropske unije (EU), tako i za državljane trećih zemalja.

U Evropskoj komisji za Tanjug kažu da je Srbija već zatražila prihvatanje srpskih digitalnih sertifikata u zajednički evropski sistem.

Usvojeni paket mera predviđa da će sve države članice EU prihvatati potvrde o vakcinaciji, negativnom rezultatu testa ili oporavku od kovid infekcije, što bi trebalo da olakša slobodno kretanje unutar EU, dovede do postepenog ukidaju ograničenja na koordinisan način i doprinese ekonomskom oporavku.

Digitalni zeleni sertifikati bi trebao da počnu sa primenom 1. jula 2021. godine i da važe 12 meseci.

Evropski parlament podržao je predlog da se sertifikati izdaju besplatno od strane nacionalnih vlasti zemlja članica i da budu dostupni u digitalnom i papironom obliku koji će imati QR kod.

Poslanici u Evropskom parlamentu insistiraju da države EU neće moći da nametnu dodatna ograničenja putovanja nosiocima sertifikata - poput karantina, samoizolacije ili testiranja - „ukoliko nisu neophodni i proporcionalni radi zaštite javnog zdravlja“.

Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Na državama članicama je da odluče da li će prihvatiti i sertifikate za vakcine odobrene u skladu sa nacionalnim procedurama odobrenja ili za vakcine koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela za hitnu upotrebu.

U EP napominju da sertifikati treba da olakšaju kretanje unutra EU, ali da neće biti i preduslov za slobodno kretanje i da se neće smatrati putnom ispravom.

Video: Bojana i Miloš su prešli 5.000km sa samo 25 evra u džepu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mrki

  Svi vakcinisani, da su živi i zdravi pa da se dopisujemo u komentarima i za 2-3 godine.

  3
  4

  Podelite komentar

 • Putnik

  A prosle godine ni govora o tome, sad prihvaceno. 👏👏 Ceo svet🐒

  9
  0

  Podelite komentar

 • Mihajlo

  Sta je tu lakse? Do pre dve godine trebao je samo jedan pasos. Jos malo pa cemo morati traziti dozvolu da trosimo svoj novac.

  10
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima