• 13

Građanima Srbije od danas otvorene granice Evropske unije

Srbija i zvanično na listi zemalja kojima se ukidaju restrikcije na putovanje u Evropsku uniju

  • 13
Turisti, putovanja, aerodrom, koferi

Foto: Shutterstock

Srbija se od danas i zvanično nalazi na listi zemlja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u EU.

Današnja odluka Saveta EU odnosi se na dozvolu za ulazak preko granica zemalja Evropske unije, ali zdravstvene mere i dalje ostaju, napominju u Briselu.

- Savet EU poziva zemlje članice da od 18. juna 2021. godine postepeno ukinu restrikcije na spoljnim granicma za stanovnike Albanije, Australije, Izraela, Japana, Libana, Novog Zelanda, Severene Makedonije, Ruande, Singapura, Srbije, Juže Koreje, Tajlanada i SAD, uključujući i Kinu pod uslovom reciprociteta - navodi se u današnejm saopštenju Saveta.

U Evropskoj komisji kažu da je u proširenje liste "bezbednih" trećih zemlja "dobrodošla vest" koja govori o boljoj epidemiloškoj situaciji u sve više država i regiona.

U Komisiji napominju da se ova preporuka Saveta EU odnosi na dozvolu za ulazak preko granica EU, ali da zdravstvene mere i dalje ostaju na snazi.

- To zači da građanima koji dolaze iz ovih zemalja treba omogućiti ulazak bez obzira da li su vakcinisani ili ne ili imaju ili nemaju bitan razlog za putovanje. Istovremeno preporuka podrazumeva da zemlje članice mogu tražiti PCR test za putnike, uključujući i dalje mere kao što su testiranje po dolasku ili karantin- kaže portparol Komisije, Adelber Janz.

On dodaje da je na zemljama članicama da same odrede koje će mere sporovoditi, bazirano na epidemiološkoj situaciji.

U Savetu EU napominju da će se lista "bezbednih" trećih zemlja ažurirati svake dve nedelje.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lilika

    Ma kako da ne,jedva čekaju da nas prime u Evropu!!

  • Andja Najdanov

    Do ovog trenutka 5 verzija sam pročitala i sve SMUTI pa prospi Nedaju nam nemci da preskoči MO njihove granice Pročitajte tekst iz ambasade u Srbiji I oni ušli u priču lud zbunjenog A mi tugujem za najmilijima možda ih i zaboravimo kako izgledaju a bogati se izivljavaju Može im se

  • nikolas

    TREBA IM JEFTINA RADNA SNAGA SA BALKANA!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima