≫ 

Na Jadranu se opet pojavila riba dragana: Postoji samo 1 način da se oporavite od susreta sa njom

Ova riba odabrala je pesak za svoje stanište, pa su u riziku svi oni koji obožavaju da odmor provode na peščanim plažama

  • 7
Trachinus draco Foto: Shutterstock

Trachinus draco, u narodu poznata kao "morski pauk" ili "riba dragana", ovog leta opet gospodari Jadranskim morem. Ima je na peščanim plažama u Ulcinju, ali i na hrvatskom delu Jadrana, o čemu svedoče oni koji su imali bliski, ne baš prijatni susret sa njom.

"Riba dragana" spada u red najotrovnijih riba koje se mogu videti u Jadranskom moru, odnosno u plićaku. Za svoje stanište leti bira pesak, odakle vreba rakove i manje ribe, ali se neretko "zakači" i za plivače kojih ovog leta ima duž celog Jadranskog mora - onog trenutka kad nagaze na nju, "riba dragana" počinje da se brani.

"Bliski susret" sa "ribom draganom" pamti se do kraja života, pre svega zbog užasnog bola koji nastaje onog trenutka kad se riba "zalepi" za nogu. Naime, njene bodlje koje se nalaze na prvom leđnom peraju luče otrov koji na naše telo deluje kao neurotoksin, što dovodi do otoka, ali i glavobolje, mučnine, teškog disanja i bolova u predelu srca.

Iako mnogi u tom trenutku požele da na mesto uboda prislone led, to je kardinalna greška!

Ukoliko vam se na letovanju dogodi "bliski susret" sa "ribom draganom", prvo i jedino što bi trebalo da uradite jeste da spustite ruku ili nogu u vrući pesak. Jer, otrov koji ovo morsko stvorenje luči je termolabilan i gubi dejstvo onog trenutka kad se nađe u toplom okruženju.

Posle pola sata držanja ruke ili noge u vrućem pesku otok će nestati, a sa njim i svrab koji se često javlja kao reakcija na toksine koje ispuštaju životinje.

Video: Pronađen kostur čoveka koga je prvog napala ajkula

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmmm

    4. jul 2021 | 17:41

    Ali niste rekli kako da je skinete kada se zakaci za nogu ili sta vec. Kada dajete savet dajte sve od pocetka do kraja a ne polovicno....

  • Bata raka

    4. jul 2021 | 18:15

    Moja bivša supruga Dragana puna otrova

  • Miša

    4. jul 2021 | 16:58

    U Burgasu se nisam susretao sa njima a jadran mi ni najmanje ne zanima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA