Evropski mediji: Sezona na Mediteranu pod znakom pitanja

Evropski mediji izveštavaju o napetoj situaciji u Španiji, Portugalu i Kipru

  • 0
More Foto: Pixabay

Nije trebalo da prođe mnogo vremena da dobro raspoloženje na Mediteranu, sa rastom novoprijavljenih kovid slučajeva, počne da prelazi u strah i zabrinutost, prenosi Jutarnji list.

Evropski mediji izveštavaju o napetoj situaciji u Španiji, destinaciji koja zavisi od turizma, u kojoj je broj slučajeva poslednje dve nedelje počeo da raste, a pojedini delovi zmelje, koji su tek počeli da se raduju turistima, odjednom su ispali iz igre.

Jednakim tempom zabrinutost vreć neko vreme raste i u Portugalu, čiji je glavni grad Lisabon nove mere uveo još krajem juna, kada su počeli da beleže porast novih slučajeva.

Ne piše se dobro ni po sezonu na Kipru. Lokalne vlasti pribojavaju se da če ih novi, četvrti talas pandemije pogoditi u srcu sezone, kao i da će rastu broja slučajeva pomoći mali broj vakcinisanih osoba u dobi od 40 godina, koje trenutno čine 70 odsto novozaraženih slučajeva.

Hrvatska je na ECDS-ovoj karti i dalje zelena, iako je Zadarska županije među 100 regija sa najvećom sedmodnevnom incidencijom, pa turistički stručnjaci upozoravaju da bi situacija na Mediteranu vrlo lako mogla da se promeni i u slučaju Hrvatske.

- Istina je da su sve tri evropske destinacije sa velikim rastom, dakle i Portugal i Španija i Kipar, zavise od britanskog tržišta, ali nikako ne bi trebalo likovati nad pogoršavanjem situacije u nama konkurentskom orkuženju, jer bi slično moglo da se dogodi i Hrvatskoj, samo je upitno u kom delu godine - rekao je za Jutarnji list direktor Instituta za turizam Damir Krešić i dodao da bi trebalo uticati na sve faktore koji omogućavaju što dužu sezonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA