≫ 

Puket posle godinu dana otvorio granice: Već prijavljen prvi slučaj zaraze među turistima

Vrlo rigorozne mere važe za međunarodne putnike, kojima je dozvoljeno da uživaju na Puketu od 1. jula

  • 0
Tajland, odmor, Puket, korona mere Foto: Pixabay/nextvoyage

Popularno tajlandsko ostrvo otvoreno je za međunarodne turiste u četvrtak 1. jula. Sve to nakon što je pandemija zaustavila međunarodne dolaske na godinu dana.

Svi koji su primili obe doze vakcine mogu posetiti ostrvo. Neophodno je da od druge doze prođe 14 dana minimum i da svaki putnik bude podvrgnut testiranju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели PHUKET 101 (@willythuan)

- Turisti moraju da sačekaju rezultat u svojoj hotelskoj sobi. Ako je negativan, mogu da se kreću. Mogu slobodno da putuju, ali to mora biti unutar ostrva. Ako žele da posete druge delove Tajlanda, prvo moraju da provedu najmanje 14 dana na Puketu - objasnio je predsednik Turističkog udruženja Puketa, Bhummikitti Ruktaengam, prenosi Channelnewsasia.

Ipak, ima još uslova koje putnici moraju da ispune, ukoliko žele da uživaju na Puketu.

Eksprimentalni projekat "Phuket Sandbox"

Razlog zbog koga je baš ostrvo Puket izabrano za pilot projekat, poznat kao "Phuket Sandbox" jeste spremnost ostrva, koje je geografski izolovano.

Takođe, Puket je jedna od omiljenih destinacija putnicima iz celog sveta, pa ne čudi što se ekonomija ostrva u velikoj meri oslanja upravo na turizam.

Pored toga što moraju priložiti dokaz o potpunoj vakcinaciji, uz uslov da je od primanja druge doze vakcine prošlo najmanje 14 dana, putnici su u obavezi i da od lokalne tajlandske ambasade u mestu stanovanja dobiju i Potvrdu o ulasku (COE). Takođe su u obavezi i da u roku od 72 sata pre leta za Tajland, dobiju sertifikat kojim dokazuju negativan rezultat testa na prisustvo Covid-19.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Joey Santini (@joeysantiniphotography)

Pre nego što se ukrcaju na let za Puket, turisti moraju da dobiju potvrdu od hotela, u kome su rezervisali smeštaj, a koja je zvanično overena.

Ako na ostrvu borave kraće od 14 noći, u obavezi su da imaju i validnu povratnu kartu.

Takođe su u obavezi da urade tri testa za vreme boravka. Prvi po dolasku, drugi nedelju dana kasnije i treći pred kraj druge sedmice boravka. Testovi moraju da budu urađeni u sertifikovanim ustanovama.

Ukoliko rezultati testa, koji moraju da urade prilikom sletanja, budu pozitivni, biće upućeni na lečenje u odabrane zdravstvene ustanove.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Travelcraz (@travelcraz)

I pored svega toga, turisti koji posećuju Puket su u obavezi da preuzmu dve mobilne aplikacije, "ThailandPlus" i "MorChana", radi praćenja tokom boravka.

- Svi na Puketu već dugo čekaju ovaj projekat i dobro su koordinisani. Bićemo model za ostale provincije - izjavio je generalni direktor međunarodnog aerodroma Puket, Thanee Chuangchoo, prenosi pomenuti sajt.

Zabeležen prvi slučaj infekcije među turistima

Uprkos tako oštrim merama, ostrvo Puket je u sredu, 7. jula prijavilo prvi slučaj zaraze korona virusom, koji je otkriven među turistima.

U pitanju je muškarac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je na ostrvo stigao u utorak, prema rečima šefa Službe za javno zdravlje ostrva.

- Imamo dva nova pacijenta. Jedan od njih je Tajlanđanin, a drugi je slučaj za koji smo želeli da se ne desi, jer je u pitanju putnik, koji je nedavno došao u okviru projekta „Phuket Sandbox“ – naveo je šef Službe za javno zdravlje Puketa, Koosak Kookiatkul, na svom Facebook profilu.

Putnik je testiran odmah po dolasku i u ponedeljak uveče je dobio pozitivan rezultat. Tom prilikom mu je predočeno da ne sme da napusti svoju sobu, nakon čega je ubrzo odveden na lečenje.

- Što se tiče ljudi koji su putovali sa njim, oni će biti odvedeni u Alternativni lokalni državni karantin, ako su bili u bliskom kontaktu sa tim putnikom - pojasnio je Kookiatkul.

Kako je saopštila Kancelarija za odnose sa javnošću na Puketu, pacijent je doputovao iz Dubaija, preko kompanije "Emirates" na letu EK378. U avionu je tada bilo prisutno 14 putnika. Neki od njih, koji su bili u kontaktu sa njim, već su ušli u proces kontrole.

Prema rečima guvernera Puketa, od ponovnog otvaranja ostrva, došlo je 2.113 putnika, a samo jedan je imao pozitivan test na prisustvo korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA