• 0

Šta smete da ponesete kada putujete avionom: Na ove stvari posebno obratite pažnju

, Telegraf

Pitanje prtljaga je jedno od najčešće postavljanih pitanja prilikom kupovine avio karate

  • 0
Avion

Foto: Pexels/ Daria Shevtsova

Izbor stvari koje možete da spakujete u ručni prtljag kada na putujete na odmor avionom postao je prava muka, a pogotovo zbog strogih pravila koje određene avio kompanije primenjuju i zbog kojih je spisak dozvoljenih stvari svaki put sve kraći.

Veoma je važno da se raspitate pre polaska na put šta je dozvoljeno, a šta nije u vašem prtljagu koji predajete ili nosite sa sobom u kabinu kao ručni.

Međutim, neke stvari i predmeti smeju da se ponesu u čekiranom prtljagu, a ne smeju u ručnom.

Šta smete, a šta ne smete da unesete u avion?

Prema informacijama sa sajta koji se bavi prodajom avionskim kartama od namirnica sa sobom možete da ponesete: hleb, slatkiše, žitarice, sir, kolačiće, čokoladu, mlevenu kafu, krekere, sušeno voće, žvake, orašaste plodove, sendviče, čvrstu hranu za ljubimce, proteinske ili energetske prahove.

Prevoz tečnosti u ručnom prtljagu je ograničen bezbednosnim propisima - tečnost mora biti u pakovanju od maksimalno 100 ml, a sveukupna količina tečnosti ne sme da budeće veća od jedne litre.

Prevoz alkohola ili drugog pića je mogući, međutim najčešće originalna pakovanja u kojem se pića prodaju su veća od dozvoljenog. Stoga bitno je da tečnost prelijete u manju ambalažu. Pre nego što odlučite da ponesete alkohol, proverite carinske odredbe vaše zemlje i destinacije i uverite se da uvoz alkohola nije zabranjen.

kofer i stvari za put

Foto: Unsplash

U avion je dozvoljeno da unesete i manje količine kafe, kao i majčino mleko. Prema navodima sa istog sajta postoji i lista oštrih objekata koje možete da unesete.

Šalter za proveru je poslednja stanica gde možete iz ručnog prtljaga da prebacite stvari koje nisu dozvoljene da budu u njemu. Počnite od makazica i turpija za nokte, parfema, krema, pomada i tečnosti sa više od 50 ml, šibica, upaljača, oštrih predmeta, hrane, vode i rešite se svega što bi moglo da bude potencijalna opasnost.

Ukoliko želite da ponesete široku lepezu domaćih prehrabrenih proizvoda treba da znate da hranu i piće možete da nosite isključivo u originalnoj, fabričkoj ambalaži. 

Dozvoljena težina za prtljag

Svaka avio kompanija propisuje pravila koja kažu koliko iznosi dozvoljena težina prtljaga kako za ručni, tako i za predati prtljag. Kod većine regularnih avio kompanija dozvoljena težina ručnog prtljaga iznosi 7 kg i kofer treba da bude maksimalne dimenzije 55x40x25cm.

Na elektronskoj avio karti možete pronaći tačnu informaciju koliko prtljaga možete poneti, koji se neće dodatno naplaćivati i koji je uključen u cenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima