≫ 

Crna Gora saopštila nove uslove za ulazak u zemlju

U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova i Severne Makedonije

  • 45
Crna Gora, Bar, panorama, Bar, Bara Foto: Shutterstock

- Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim i stranim državljanima iz pojedinih zemalja samo ako imaju jedan od četiri uslova, odnosno dokaz o vakcini (jednoj ili obe doze), negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je preležao infekciju ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati - kaže direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je na konferenciji za novinare saopštio da ako neko jedan od ova četiri dokaza moraće u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, koja će moći da se prekine nakon šest dana uz negativan PCR test.

- U Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova i Severne Makedonije - rekao je Galić.

Od 13. januara 2021. državljanima Srbije dozvoljen je ulazak u Crnu Goru bez ispunjavanja ijednog uslova koji se odnosi na kovid dokumentaciju. I dalje je dovoljno da na graničnom prelazu pokažu samo pasoš, odnosno ličnu kartu.

Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori moguće je održati uz posedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde kog moraju da poseduju i domaćini i gosti događaja.

- Da je potpuno vakcinisan ili vakcinisan jednom dozom vakcine protiv korona virusa; da poseduje negativan PCR test na SARSCoV-2 ne stariji od 72 sata, da poseduje dokaz da je osoba preležala kovid-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa), da ima negativan brzi antigenski test na SARSCoV-2 koji nije stariji od 48 sati - rekao je Galić.

Ugostiteljski objekat je, kaže on, dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mera. On podseća da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno.

- Prostore iz oblasti kulture koje podrazumevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posetiti ukoliko lice poseduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mera - istakao je Galić.

Zabranjeno je, kaže, prisustvo i zadržavanje više od 50 punoletnih lica na otvorenom javnom mestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mera (nošenje maske i držanje odstojanja).

Video: Nezapamćena gužva na aerodromu u Tivtu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dak

    20. avgust 2021 | 10:51

    Pa..kraj sezone.i sad kao mere se primenjuju.

  • Nbgd

    20. avgust 2021 | 11:56

    Evo me dolje i svi postuju epidemoloske m(j)ere... Eeee cojstvo i junastvo je to.... Pozz od Vasojevicke krvi 💪🤣

  • Maki

    20. avgust 2021 | 15:20

    Kazu drzavljana Konga,Tanzanije i Papua Nove Gvineje da su vrlo razocarani donetim merama i da su planirali,ali im ne pada sad na pamet posle ovoga da letuju u Crnoj Gori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA