≫ 

EU stavila SAD na crvenu listu: Obavezan test na korona virus i karantin

Putnici koji iz SAD-a žele u EU, prolaziće strože granične kontrole, kao što su testovi na korona virus i obavezan karantin

  • 0
Pasoš vakcina korona virus EU evropska unija putovanja turizam Foto: Shutterstock

Države članice Evropske unije dogovorile su se danas da se SAD skine sa liste sigurnih zemalja, kada je korona virus u pitanju, što znači da će putnici iz SAD-a i još pet država prolaziti strože granične kontrole, poput testova na korona virus i karantin.

Izrael, Kosovo, Lebanon, Crna Gora i Severna Makedonija takođe su skinute sa te liste.

Osnovni cilj je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obavezuje države članice koje mogu slobodno da vode svoju graničnu politiku.

Značajan porast broja novozaraženih

Neke zemlje, kao što su Nemačka i Belgija, već su označile SAD crvenom bojom i traže testiranje i karantin, a susedne, Francuska i Holandija, smatraju SAD sigurnom zemljom.

Lista se temelji na epidemiološkoj situaciju u svakoj zemlji, ali je uzajamno poštovanje takođe jedan od važnih kriterijuma.

Prosečni dnevni broj novozaraženih u SAD-u sada iznosi 450 na milion stanovnika, dok je sredinom junataj broj bio manji od 40.

Podaci za Izrael, Kosovo i Crnu Goru još su gori.

Većina vakcinisanih može u EU

Na evropskoj zelenoj listi za sada je 17 zemalja, uključujući Kanadu, Japan i Novi Zeland.

EU i dalje dopušta ulazak većini vakcinisanih putnika, iako se periodično mogu uvesti testovi i karantin, u zavisnosti od toga u koju se zemlju članicu Evropske unije putuje.

Uprkos pozivima EU, Vašington ne dozvoljava evropskim putnicima slobodan ulazak u zemlju.

EU je podeljena na one kojima smeta to što nema uzajamnog poštovanja potrebe za turizmom, kao veoma značajnom privrednom granom i one koji zavise od turizma i zbog toga ne žele da uvedu ograničenja američkim putnicima.

Video: Zašto stranci kuvaju bele bubrege u Srbiji? Druženje bolje od ukusa ovog specijaliteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA