≫ 

Drač pun srpskih turista: Na sve strane čuje se srpski jezik, sok 1 evro, kafa još jeftinija

- Cene su pristupačne, a domaćini ljubazni - poručuju srpski turisti koji godišnji odmor provode u Albaniji

  • 16
Drač, Albanija Foto: Pixabay

Nove kovid mere propisane su u Albaniji, ali mnogi naši građani iskorisili su vreme pre njih da svoj odmor provedu upravo u toj zemlji. Drač je mesto u kom se poslednjih dana avgusta više čuo srpski nego albanski jezik, a ulice su prepune automobila sa srpskim registarskim oznakama.

- Prvi put letujemo u Albaniji i oduševljeni smo - kaže za RINU Alem Rovčanin iz Prijepolja.

- More je odlično, a domaćini ljubazni. Ono što nas je najviše oduševilo jesu pristupačne cene. Sedmodnevni aranžman u hotelu sa četiri zvezdice, na bazi polupansiona košta manje od 700 evra, dok poređenja radi u hotelu iste kategorije u Bečićima treba izdvojiti i 200 evra na dan.

Prilikom prelaska granice njegova porodica i on nisu imali nikakvih problema, niti su se dugo zadržavali. Kako kažu, policija na magistralnim putevima zaustavlja samo nesavesne vozače. Cene u ugostiteljskim objektima takođe su izuzetno povoljne.

- Sokovi koštaju jedan evro, cena stranih piva je dva, dok su njihova domaća upola jeftinija. Za kafu je potrebno izdvojiti oko 0,70 centi, a čitava porodica može ručati za nepunih deset evra. Siguran sam da će se u nekom narednom periodu ponovo vratiti u Drač, jer utisci koje nosimo sa letovanja u Albaniji su zaista fantastični - kaže Alem.

Zastava Srbije viorila se u srcu Albanije

Ne samo da je pun srpskih turista, već se i zastava Srbije viorila u srcu Albanije, a zvuci naše muzike, pesma i igra odzvanjali su ulicama primorskog grada Drača.

Naime, Folklorni ansambl Doma kulture iz Prijepolja predstavljao je Srbiju na 11. međunarodnom festivalu folklora "Muzika i more", koji se od 30. avgusta do 3. septembra održava u Draču u Albaniji. Pored domaćina, potom učesnika iz naše zemlje, nastupili su i ansambli iz Bugarske, Poljske i Ukrajine.

Prijepoljski folkloraši predstavili su se igrama iz Šumadije, potom su etno pesmu "Mesečina" izveli Bojana Đolović i Luka Vidaković, a zatim su članovi folklornog ansambla izveli i "Valjevsku podvalu", što je oduševilo brojne posetioce festivala.

Direktorka prijepoljskog Doma kulture Admira Mostarac navodi da je ponosna nastupom svojih članova i činjenicom što su na najlepši način predstavili svoju zemlju i Prijepolje – pesmom i igrom.

- Kada se sve sabere folklor nije samo igranje, pevanje i sviranje u orkestru. To su i putovanja koja se ne zaboravljaju, prijateljstva koja ostaju za ceo život, velike ljubavi, simpatije i najvažnije od svega – životno iskustvo i najdraže uspomene. Od učenja o našoj tradiciji i povezivanju sa životom naših predaka, do druženja i pripadanja jednoj zajednici u kojoj ne samo da se članovi ostvaruju kao igrači, već i sazrevaju kao osobe – kaže direktorka Mostarac i dodaje da su nakon predstavljanja publici, od organizatora dobili komplimente da su najspremniji ansambl koji je nastupio na festivalu.

- Ovakva putovanja su nagrada koju su članovi ansambla zaslužili za svoj trud i naporan rad, a za to smo nesebično zahvalni našim donatorima koji su pomogli da realizujemo odlazak u Albaniju – zaključila je Admira.

Festival "Muzika i more" organizuje Svetska festivalska organizacija u saradnji sa Kulturnim centrom "Aleksandar Moisiu" iz Drača.

Video: Ne, ovo nisu Maldivi, ovo je Albanija: Plavetnilo mora ove zemlje sve više privlači srpske turiste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA