≫ 

Da li će duh Soluna ostati isti: Javnost podeljena zbog najave rekonstrukcije Aristotelovog trga

Idejno rešenje za rekonstrukciju centralnog gradskog trga je nedavno objavljeno

  • 1
Solun, Grčka, Bela kula, Aristotelov trg Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Prema novom idejnom rešenju, koje je osvojilo prvu nagradu na opštinskom arhitektonskom konkursu, jedan od simbola grada Soluna se preuređuje. Redizajn Aristotelovog trga je donekle podelio grčku javnost.

I dok ima onih koji prihvataju takve novitete, dotle ima i onih koji smatraju da će na taj način grad postati drugačiji. Po mnogima, duša Soluna se ogleda u lepoti centralnog trga.

Nakon završetka rekonstrukcije, posetioci će moći da šetaju lepo uređenom pešačkom stazom, koja počinje od prostora ukrašenog palmama, odmah pored centralne ulice Cimiski i završava se u samom srcu redizajniranog Aristotelovog trga, sa fontanom.

Nedavno je žiri dodelio prvu nagradu ideji, koju su izneli arhitekte Ariadne Vozani i Paraskevi Fanu. Prema njoj, Aristotelov trg će biti podeljen na dva dela kvadratnog oblika, sa Cimiski ulicom kao granicom.

Kako prenosi Greek city times, najavljeno je da će u centralnom delu trga postojati prostor, koji će služiti ili kao pozornica za različite događaje ili kao "tačka za rashlađivanje", gde će mlazovi vode imati ili efekat fontane ili mirne površine, nalik ogledalu, a u zavisnosti od prilike.

Za popločavanje će prema planu biti korišćeni savremeni materijali. Posebno je zanimljivo to što će biti vidljivi i ostaci starog gradskog jezgra, iz vremena pre katastrofalnog požara, koji je 1917. godine u potpunosti promenio izgled grada.

Nekoliko tematskih celina će biti izdvojeno. Najpre Trg palmi, sa mestom za predah, deo sa fontanom, zatim sa ukrasnim magnolijama i svojevrsna galerija skulptura na otvorenom. Na centralnom delu će se naći statuta antičkog filozofa Aristotela, a biće izvršen i redizajn sata.

Da li će rekonstrukcija Aristotelovog trga biti održiva i da li će, ipak uticati na duh grada, ostaje nam da vidimo.

Video: Zašto Grci ne znaju gde je srpsko vojničko groblje i koliko litara krvi duguje svako od nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znam da

    3. septembar 2021 | 19:38

    Će idalje biti rizično parkirati kola okolo jer će lopovi ostati isti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA