Nemačka vratila Srbiju u visokorizične zemlje: Priznaju sertifikate samo ove 4 vakcine

Ta pravila se ne odnose na nemačke državljane i članove njihove najuže porodice, građane EU, kao i državljane Srbije i trećih zemalja koji imaju pravo na dogoročni boravak u jednoj od zemalja EU ili Šengenskog sporazuma

  • 14
Nemačka mere korona virus Foto: privatna arhiva/Lazar Jeličić

Nemačka je Srbiju vratila u kategoriju područja visokog rizika zaraze od korona virusa, čime se menjaju pravila za putovanje.

Osobe sa prebivalištem u Srbiji koje su potpuno vakcinisane mogu i dalje da putuju iz Srbije u Nemačku, u bilo koju svrhu, ako su vakcinisana vakcinama protiv korona virusa koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA) - Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson.

Neophodno je da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Putnik sa sobom mora da ima sertifikat o vakcinaciji na engleskom ili nemačkom jeziku.

Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da poslovnih obaveza ili ako se radi o neodložnom putovanju, i to samo uz negativan test.

Turistička putovanja u Nemačku za nevakcinisane nisu moguća.

Ta pravila se ne odnose na nemačke državljane i članove njihove najuže porodice, građane EU, kao i državljane Srbije i trećih zemalja koji imaju pravo na dogoročni boravak u jednoj od zemalja EU ili Šengenskog sporazuma.

Pred put u Nemačku neophodno je popuniti elektronsku prijavu za ulazak u zemlju.

Pored Srbije, Robert Koh institut u područja visokog rizika od zaraze, dodate su još Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska teritorija, Šri Lanka.

Video: Moguće uvođenje vanredne situacije u Kragujevcu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hehe

    6. septembar 2021 | 16:14

    Da li je moguce da su priznate samo anglosaksonske vakcine? Za poneverovati.

  • Коортон

    6. septembar 2021 | 16:07

    Колика количина дискриминације од једне демократске земље.. Његов брат може и невакцинисан да путује а мој брат не може ако није вакцинисан.Корона је оголила и показала оно што сви ми већ знамо само нико не прича о томе.Сутра прва пушка да пукне све би било исто, верујте..

  • Pitanje

    6. septembar 2021 | 16:52

    Sta to znaci ? Privilegovani su znaci oni nasi gradjani koji su se odlucili za Pfizer ili Astru, a gradjani drugog reda su oni koji su primili rusku odn. kinesku vakcinu ? Moderna i Johnson nikada nisu stigli u Srbiju. Zasto onda svi nisu odmah pimili Pfizer, kad kazu da je ona najbolja cak i za decu ? Mnogo pitanja, a malo odgovora od strane vajnog "strucnog staba " !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA