• 0

Švajcarska donela nove mere za ulazak u zemlju, novina i za nevakcinisane

Za sve putnike koji ulaze u Švajcarsku, od ponedeljka važiće ova nova pravila

  • 0
švajcarska bern

Foto: Pixabay

Za sve putnike koji ulaze u Švajcarsku od ponedeljka važe nove mere - moraju elektronski da se prijave, bez obzira na način ulaska u zemlju, predviđeno je novom uredbom švajcarske vlade, koja ima i novinu za nevakcinisane.

Takođe, predviđena su dva testa za nevakcinisane, prihvataju se sertifikati o vakcinaciji, koji mogu da se "konvertuju", odnosno zavedu i u Švajcarskoj, ali samo za vakcine protiv korone koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA).

Naime, švajcarska vlada izdala je novu uredbu o ulasku u zemlju, po kojoj od ponedeljka, 20. septembra, svi koji nisu vakcinisani i nisu preležali korona visurs, prilikom ulaska u Švajcarsku moraju da pokažu negativan test, a pored toga, za četiri do sedam dana nakon ulaska moraće ponovo da se testiraju i rezultat prijave kantonu u kom žive ili odsedaju tokom boravka u Švajcarskoj.

Svi putnici, vakcinisani ili ne, moraju da ispune elektronski formular o ulasku u Švajcarsku, kojim god prevoznim sredstvom da su ušli u zemlju.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao da slede kazne za one koji se ne budu pridržavali mera.

Tako je kazna za nedostajući test 200 franaka, a ukoliko nekome zafali elektronski formular, moraće da plati 100 franaka.

Izuzeci postoje za putnike u tranzutu, prevoz robe i prekogranične radnike, kao i za mlađe od 16 godina.

Takođe, kantoni su zaduženi da kontrolišu da li su svi uradili i obavezan drugi test. Kontrole neće biti sveobuhvatne, već će se to činiti na slučajnom uzorku.

Na granicama, za kontrolu su zadužene Uprava carine i lokalna policija.

Testiranje pre ulaska u zemlju, kao i nakon dolaska u Švajcarsku, plaća sam putnik, a priznaju se i antigenski i PCR testovi.

Pored ovih obaveza, švajcarska vlada je saopštila da osobe vakcinisane u inostranstvu ili koje su u inostranstvu preležale korona virus, mogu da dobiju švajcarski kovid sertifikat.

Taj sertifikat mogu da dobiju samo vakcinisani onim vakcinama koje priznaje EMA, a time je i turistima omogućeno da učestvuju u društvenom životu Švajcarske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima