≫ 

Ovih 87 lokacija danas možete posetiti besplatno ili uz popust povodom Svetskog dana turizma

Širom Srbije otvorena su vrata brojnih muzeja i drugih turističkih atrakcija

  • 1
SRBIJA DUNAV TURIZAM

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma, Ministarstvo trgovine, turizma i usluga najavilo je da će više desetina turističkih atrakcija u Srbiji biti 27. i 28. septembra biti besplatno otvoreno za građane.

Našoj redakciji javili su se čitaoci koji su u toku jučerašnjeg dana želeli da posete Narodni muzej u Beogradu, kao i Beogradski zoo vrt.

Narodni muzej, kao i Muzej Vuka i Dositeja, tradicionalno ne radi ponedeljkom, ali će zato danas vrata ovih institucija biti otvorena za građane koji žele da pogledaju muzejske postavke, rekli su nam u Narodnom muzeju.

Ista je situacija i sa Etnografskim muzejom koji će danas, kako je i najavljeno, biti besplatno otvoren za posetioce.

Nešto je drugačija situacija u Beogradskom zoološkom vrtu.

- Mi smo u dogovoru sa Ministarstvom turizma doneli odluku da tokom oba dana proslave Svetskog dana turizma, 27. i 28. septembra, obezbedimo besplatan ulaz za decu do 15 godina, a da stariji od 15 godina dobiju popust prilikom kupovine ulaznica i da je, umesto 550, plate 350 dinara - kaže za Telegraf Andrej Manojlović iz Beo zoo vrta.

Besplatan ulaz omogućen je u zoološkim vrtovima u Boru i Jagodini.

Takođe, građani će besplatno moći da posete arheološka nalazišta Romulijana, Justinijana Prima, Sirmium, Lepenski vir i Viminacijum, kao i Ramsku, Smederevsku i Golubačku tvrđavu.

Kada je reč o poseti Beogradskoj tvrđavi, danas će za posetioce biti besplatan obilazak Rimskog bunara, Kule Nebojša, Vojnog bunkera i Velikog barutnog magacina. Obezbeđen je besplatan ulaz i u Avalski toranj.

Vrata za posetioce otvorili su i Muzej vazduhoplovstva, Vojni muzej, Prirodnjački muzej, kao i Muzej pozorišne umetnosti, Muzej nauke i tehnike, i Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Posetioci besplatno mogu da obiđu i Konak knjeginje Ljubice, muzej Paje Jovanovića, spomen muzej Ive Andrića, arheološko nalazište Belo Brdo u Vinči i muzej Jovana Cvijića.

Besplatno je otvoren i Muzej naivne umetnosti u Šidu, Zavičajni muzej u Rumi, Muzej Srema, Narodni muzej Zrenjanin, Kulturni centar Vrbas, kao i muzeji u Vršcu, Kikindi, Somboru, Subotici, Bačkoj Topoli, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Čačku, Paraćinu, Kruševcu, Aranđelovcu, Smederevu, Kragujevcu, kao i narodni muzej u Šapcu, ali samo za postavku na prvom spratu muzeja. Narodni muzej u Nišu besplatno prima posetioce 28. septembra.

Za posetioce su otvoreni i Spomen park “Kragujevački oktobar”, Muzej rudničko-takovskog kraja, Muzej Krajine u Negotinu, kao i zavičajni muzeji u Knjaževcu, Petrovcu na Mlavi, Homolju, Muzej Ponišavlja, Muzej Ras…

Narodni muzej Vranje obezbedio je besplatan ulaz u kuću Bore Stankovića i Galeriju Narodnog muzeja.

Kada je reč o pećinama, besplatan ulaz obezbeđen je za oba dana povodom proslave Svetskog dana turizma, i to u Resavsku pećinu, Lazarevu, Rajkovu, Lisovaču, Ravništarku, Bogovinsku, dok su Stopića pećinu posetioci mogli besplatno da obiđu samo prvog dana proslave Svetskog dana turizma.

Tokom oba dana proslave Svetskog dana turizma posetioci mogu besplatno da uđu u Mećavnik i Drvengrad, kao i u Muzej voštanih figura u Jagodini i Avantura park na Kopaoniku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    28. septembar 2021 | 16:01

    Jedinstvena lepota Srbije...koju treba negovati i cuvati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA