≫ 

Srbija od sutra na crvenoj listi Francuske

Klasifikacija zemalja je definisana na osnovu zdravstvenih pokazatelja

  • 5
Trijufalna kapija, Pariz, Francuska Foto: Pixabay/matthiasfr

Francuska Srbiju stavlja na crvenu listu od 24. oktobra 2021. godine (noć između subote i nedelje), objavljeno je na sajtu francuske ambasade u Beogradu.

Zbog aktivnog širenja korona virusa i njegovih varijanti, Francuska je uvela izvesna ograničenja putovanja, kako bi se usporilo napredovanje epidemije u svetu.

Putovanja na relaciji Francuska - strane zemlje su dozvoljena, a uslovi zavise od zdravstvene situacije u zemljama u koje ili iz koje se putuje i statusa vakcinisanosti putnika. Klasifikacija zemalja je definisana na osnovu zdravstvenih pokazatelja.

Uslovi za ulazak u Francusku iz Srbije

Uslovi za putnike iz Srbije koji su kompletno vakcinisani prema vakcinalnoj šemi koja se priznaje u Francuskoj:

Ograničenje putovanja se ne primenjuje na osobe koji mogu da dokažu da je raspored njihove vakcinacije odgovara pravilima koja su na snazi u Francuskoj:

- Od 22. septembra 2021. godine, pored lica koja su primila sve propisane doze vakcina koje je priznala Evropska agencija za lekove (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson), ona lica koja su u inostranstvu primila dve doze vakcine Sinopharm ili Sinovac ( koje su odobrene od strane Svetske zdravstvene organizacije), kao i treću buster dozu neke od mRNA vakcina (tip Pfizer, Moderna itd.) takođe će se smatrati potpuno vakcinisanim, te osobe će moći i da dobiju zdravstvenu covid propusnicu koja važi u Francuskoj.

Kao i do sada, osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine Sinopharm ili Sinovac vakcine, moraće da prime još dve doze vakcine mRNA kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim i kako bi bili kvalifikovani za dobijanje francuske kovid propusnice.

Lica vakcinisana u inostranstvu vakcinom koju ne priznaju ni Evropska agencija za lekove ni Svetska zdravstvena organizacija (kao što je Sputnjik), treba da dobiju dve doze mRNK vakcine kako bi se smatrale kompletno vakcinisanima i kvalifikovale se za dobijanje francuske kovid propusnice, bez obzira da li su prethodno primile jednu ili dve doze. Zapravo, treba da se ponovo kompletno vakcinišu.

Putnici koji nisu vakcinisani protiv Covid-19 ili se, prema francuskim pravilima, smatraju nevakcinisanim:

Svako putovanje u Francusku mora biti opravdano veoma jakim razlogom, koji mora da bude naveden u međunarodnoj potvrdi o putovanju koja mora da se da na uvid zajedno sa svom pratećom dokumentacijom prilikom ukrcavanja na let ili na graničnom prelazu.

Spisak tih jakih opravdanih razloga koji važe za zemlje klasifikovane u crvenu zonu možete pronaći na internet sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Osobe koje ne mogu svoje planirano putovanje da opravdaju niti jednim od navedenih razloga neće biti dozvoljen ulazak u Francusku.

Nevakcinisanim licima kojima je, u skladu sa prethodno navedenim uslovima, dozvoljeno putovanje u Francusku, moraju takođe prilikom ukrcavanja, pored međunarodne potvrde o putovanju, da podnesu na uvid:

- negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa ne stariji od 48 sati pre polaska leta;

- potpisanu izjavu kojom garantuju da nemaju simptome infekcije covidom-19 i da nisu bila u kontaktu sa licem kome je potvrđen covid-19 i kojom se obavezuju da će se podvrći antigenskom testiranju ili biološkom pregledu po dolasku u Francusku;

Po dolasku u Francusku, ovi putnici će sistematski, dekretom nadležne prefekture, biti podvrgnuti karantinu ili izolaciji u trajanju od 10 dana. Stoga će morati da dostave prateću dokumentaciju kojom potvrđuju adresu svog boravka tokom perioda propisanog karantina ili izolacije, navodeći i kako kontrolori propisanih mera mogu da dođu do njih i provere da li se mere poštuju.

Deca mlađa od dvanaest godina izuzeta su od ovih mera.

Podsećamo da se obavezan razlog za putovanje traži samo od lica koja nisu vakcinisana ili koja se, prema pravilima koja važe u Francuskoj, smatraju nevakcinisanima.

Kompletna lista razloga može se preuzeti na sajtu francuske ambasade.

Lica za koje se smatra da imaju jak razlog: 

- Lica koja su državljani Francuske, kao i njihovi supružnici (brak, građansko partnerstvo i vanbračna zajednica) i deca.

- Državljani Evropske unije i zemalja tzv. Evropskog prostora, kao i njihovi supružnici (brak, građansko partnerstvo i vanbračna zajednica) i djeca koji imaju boravak u Francuskoj.

- Državljani trećih zemalja, koji imaju važeće francuske ili evropske boravišne dozvole ili vize za dugotrajni boravak i kojima je glavno prebivalište u Francuskoj (važi samo ako je putovanje u inostranstvo bilo pre 31. januara 2021. godine ili je opravdano ubedljivim razlogom).

- Državljani trećih zemalja, koji imaju vizu za dugotrajni boravak izdatu za spajanje porodice ili spajanje porodica izbeglica, korisnika supsidijarne zaštite i lica bez državljanstva.

- Studenti upisani na kurseve francuskog kao stranog jezika (FLE) pre upisa u visokoškolske ustanove ili su primljeni na usmeni ispit na nekoj od francuskih visokoškolskih ustanova ili su već upisani na 2021-2022 školsku godinu.

- Istraživači ili nastavnici (uključujući asistente za jezik) koji se nastanjuju u Francuskoj na poziv istraživačke laboratorije, kako bi obavljali istraživačke poslovei koji zahtevaju njihovo obavezno fizičko prisustvo, kao i njihovi supružnici (brak, građansko partnerstvo i vanbračna zajednica, uz dokaze) i deca

- Zaposleni u sektoru kopnenog, pomorskog i vazdušnog saobraćaja ili pružaoci transportnih usluga (uključujući vozače bilo kog vozila koje služi za prevoz robe koja je namenjena za upotrebu na francuskoj teritoriji, kao i oni koja samo prolaze kroz Francusku ili se prevoze do svoje početne lokacije ili dolaze na obuku).

- Strani državljani koji rade u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima, ili međunarodnim organizacijama sa sedištem ili kancelarijom u Francuskoj, kao i njihovi supružnici i deca.

- Putnici u tranzitu u međunarodnoj zoni koji je kraći od 24 sata.

Video: Pomoć protiv simptoma korone: Evo kako da vratite čulo mirisa i ukusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. oktobar 2021 | 16:13

    Ja gde da krenem mene pustaju,nemam problem ni sakim

  • Lič

    23. oktobar 2021 | 18:48

    Baš sam se nasikirao.

  • Marko

    23. oktobar 2021 | 22:11

    Ne vidim sta se promenilo u odnosu na pre nekoliko dana kada sam ja doputovao u Francusku. Izgleda bas nista! Oni koji su vakcinisani,mogu putovati u Francusku cak i turisticki bez ikakvih dodatnih uslova i od sutra. Ova vest je bas bezvezna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA