≫ 

Prvo selo namenjeno digitalnim nomadima u Hrvatskoj: Uživanje u slobodi i radu

Brojne su pogodnosti načina života kakav vode digitalni nomadi

  • 0
kompjuter, čovek, digitalni nomad Foto: Pixabay

Rad na daljinu je posebno na ceni u eri pandemije korona virusa. Digitalni nomadi su plasirali specifičan način života, koji je sve traženiji.

U Hrvatskoj je nedavno otvoreno posebno selo, namenjeno upravo digitalnim nomadima, odnosno ljudima koji svoj posao obavljaju na daljinu, dok istovremeno uživaju u slobodi.

Jedan od hrvatskih lučkih gradova je i Zadar. Pored toga što se smatra odličnim izborom za letnji odmor i odmor uopšte, od nedavno se može pohvaliti i posebnim selom, u kome mogu biti smešteni digitalni nomadi.

Rovinj, Zadar, Hvar Foto: Pixabay.com

Odmor od uobičajenog radnog mesta

Svi koji teže slobodi u obavljanju svog posla, a za to imaju mogućnost, jer jednostavno nema potrebe da sede u kancelariji, skloni su da se upuste u život digitalnih nomada.

Zemlja koja je prepoznala savremene tendencije je i Hrvatska. Upravo u ponudi destinacija za digitalne nomade zemlja nastoji da održi ekonomiju tokom pandemije. Čak je ponudila i posebne vize za digitalne nomade van teritorije Evropske Unije, pružajući im mogućnost da u zemlji borave godinu dana, bez obaveze plaćanja poreza na prihod.

digitalni nomad, rad na daljinu, laptop Foto: Freepik

Kako je za Euronews Travel izjavio idejni tvorac, Mario Mrksa, u pitanju je pilot projekat, dok je u planu formiranje takvih sela i u drugim hrvatskim gradovima.

- Izašli smo sa nazivom „Dolina“, jer ga ljudi povezuju sa preduzetništvom, poput Silicijumske doline. Jedan od razloga zašto smo želeli ovaj projekat je i taj što hrvatski turizam u velikoj meri zavisi od letnje sezone, dok su u ostalim periodima i ostrva i gradovi, kako mi kažemo, „mrtvi“, dodao je.

Selo za digitalne nomade

Na samo nekoliko minuta hoda od istorijskog centra grada Zadra nalazi se Bokir, potpuno nova Dolina digitalnih nomada Zadara (engl. Digital Nomad Valley Zadar).

Zadar Foto: Pixabay.com

U pitanju je prvo namensko digitalno nomadsko selo, u kome pojedinci mogu da žive ili samostalno ili sa ostalim članovima zajednice. Svako od stanovnika dobija pristup ekskluzivnom zajedničkom prostoru za rad, kao i mogućnost pristupa događajima koji se ovde organizuju.

- Pošto su mnogi digitalni nomadi preduzetnici i rade za sebe, želimo da radimo na umrežavanju i organizujemo konferencije o preduzetništvu, kao i da uključimo lokalnu zajednicu. Mnogo je ozbiljnih preduzetnika koji žive nomadskim načinom života, a mi želimo da ih privučemo – izjavio je Mrksa.

Cene boravka u Dolini digitalnih nomada

Posebno su interesantne cene boravka u zadarskom selu za digitalne nomade. Kreću se od 130 evra nedeljno, a zahteva se minimalan boravak od dve sedmice.

Na mesečnom nivou je to 520 evra po osobi, što je svakako povoljnije u poređenju sa prosečnom mesečnom kirijom za mnoge evropske gradove.

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA