≫ 

3 predloga za kraći novembarski odmor: Izleti za punjenje baterija

Pre odlaska na izabranu destinaciju, valjalo bi dodatno proveriti aktuelne epidemiološke mere koje važe u izabranoj zemlji

  • 0
Prag Foto: J.Nalbantjan

Kraći novembarski predah, koji će imati mnogi zaposleni, idealna je prilika da se napune baterije. U ovom trenutku ima zemalja u kojima je srpskim državljanima omogućeno nesmetano putovanje, uz poštovanje određenih pravila.

Da bi vaš izlet u inostranstvo protekao u najboljem redu, neophodno je najpre posetiti sajt Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, na kome su navedeni svi aktuelni uslovi za putovanje.

Takođe se podrazumeva da bi trebalo poštovati sve aktuelne epidemiološke mere u konkretnoj zemlji.

1. Zlatni grad

Najveći grad Češke ujedno je i njen glavni grad, a poznat je po odlično očuvanom starom jezgru. Prag leži na mestu koje se smatra samim srcem Evrope, budući da je od svih granica zemlje gotovo podjednako udaljen.

Kroz grad protiče reka Vltava, koja je jedan od simbola grada, zajedno sa mostovima. Arhitektura grada je ono što opčinjava mnoge posetioce. Izuzev starog gradskog jezgra, ne treba zaobići ni Jevrejsku četvrt, čuveni Karlov most i Astronomski sat. Leonov zid i Praški grad, zajedno sa katedralom posvećenom Svetom Vidu, koja je izgrađena tokom 14. veka, predstavljaju još neke od znamenitosti češke prestonice.

2. Lepotica Dunava

Prestonica susedne Mađarske jedan je od gradova koji relativno često posećuju srpski turisti. Grad spaja Budim i Peštu, smeštene na obalama Dunava, koji u mađarskoj prestonici zbog svoje prostranosti podseća na more.

Ukoliko posećujete Budimpeštu u narednom periodu, ne propustite da prošetate Vaci ulicom. Posetite Budimski dvorac i upoznate lepote zgrade mađarskog parlamenta. Crkva kralja Matije Korvina i bazilika posvećena Svetom Stepanu, kao i Sinagoga, neki su od sakralnih objekata koje ne treba propustiti.

Grad na Bosforu

Nekadašnji Konstantinopolj, pa Carigrad i Stambol, bio je prestonica čak tri carstva - najpre Rimskog, pa Vizantijskog i na kraju Otomanskog. Najveći je grad u celoj Turskoj, a ujedno se smatra i jednim od najbogatijih u kulturnom i istorijskom smislu.

Poseta Istanbulu interesantna je u svako doba godine, upravo zbog gradskih znamenitosti kojima obiluje. Neizostavna je poseta nekada najvećoj hrišćanskoj bogomolji Aja Sofiji, ali i palati Topkapi i krstarenje Bosforom. Zapravo, u koji god deo Stambola da zađete, naići ćete na neku od gradskih znamenitosti kojima ćete vrlo verovatno biti opčinjeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA