• 8
 ≫ 

Vodimo vas korak po korak kroz preuzimanje EU kovid sertifikata: Evo šta treba da radite

 ≫ 

Od danas je preko sajta e-Uprave moguće preuzeti novi digitalni zeleni sertifikat, koji je usklađen sa sistemom EU. Odštampani sertifikat će građani, prema najavi moći da preuzmu od sledeće sedmice i na šalterima pošta u zemlji

 • 8

Kako je i najavljeno pre tri dana iz Kancelarije za e-Upravu, počev od petka 19. novembra je moguće izvaditi novi digitalni zeleni sertifikat, koji je kompatibilan sa pravilima koja važe na teritoriji zemalja Evropske Unije.

Na osnovu odluke Evropske komisije donete dan ranije, izvršeno je usklađivanje obrazaca. Tako od jutros građani imaju mogućnost da preko sajta e-Uprave pokrenu uslugu i dobiju digitalni zeleni sertifikat, koji je priznat i na teritoriji zemalja Evropske Unije, kao i u ostalim zemljama koje su se priključile tom sistemu, budući da je u potpunosti usklađen sa pravilima koja trenutno važe.

 

Kako da izvadite ovaj dokument

1. Da biste izvadili ovaj dokument potrebno je da se ulogujete na sajtu e-Uprave, ako već imate nalog.

2. U slučaju da ga još uvek nemate, potrebno je da se registrujete.

3. Posle pokretanja usluge, unosite zahtevane podatke (JMBG, šifru potvrde vakcinacije, broj pasoša i zemlju izdavanja pasoša).

4. Nakon što popunite sva obavezna polja koja su označena zvezdicom, dobijate potvrdni mejl o podnetom zahtevu.

Detaljno uputstvo možete pogledati u videu na početku teksta.

Podsećanja radi, novi digitalni zeleni sertifikati se razlikuju u odnosu na prethodne. Pored toga što imaju poseban kju-ar kod, oni i izgledaju drugačije. A primetna je i još jedna razlika u odnosu na pređašnje, budući da se poseban papir, odnosno potvrda izdaje za svaku vakcinu i za svaki urađen test, koji je zaveden u digitalnom zelenom sertifikatu.

Da ne bude zabune, novi digitalni zeleni sertifikat će biti potreban ljudima koji imaju nameru da putuju u zemlje, koje se nalaze u sastavu Evropske Unije, dok i dalje ostaju na snazi domaće potvrde, kako je ranije ove sedmice objasnio Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za e-Upravu.

Osim na teritoriji zemalja koje su članice EU, novi digitalni zeleni sertifikat se može koristiti i u još 22 zemlje, koje su se uključile u konkretni sistem.

Trenutno se novi digitalni zeleni sertifikati mogu preuzeti preko sajta e-Uprave, a prema najavi Jovanovića, od sledeće sedmice će biti omogućeno i njihovo preuzimanje na šalterima pošta u zemlji. Spisak pošta u kojima će biti moguće preuzimanje štampanog digitalnog zelenog sertifikata možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Budući da se zahtevi zemalja u vezi sa obavezama putnika menjaju iz dana u dan, opšta je preporuka pre putovanja na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova detaljno proveriti koje su mere u tom trenutku na snazi.

 

Za vikend dve mobilne aplikacije

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da će tokom vikenda biti puštene dve mobilne aplikacije - za očitavanje QR koda i čuvanje podataka o sertifikatima.

- Popunjavaju se samo osnovni podaci koji se odnose na to koji je broj pasosa, gde je izdat i mejl gde želimo da nam stigne digitalni zeleni sertifikat. Saglasimo se da Institut za javno zdravlje obrađuje podatke i podnesemo zahtev - pojasnio je Jovanović za TV K1.

Kako je rekao, koliko doza vakcine smo primili, onda će u tom mejlu doći toliki broj dokumenata.

- Ako se desi nešto novo, u smislu da se primi neki novi test, ili ako se primi neka nova doza vakcine, onda će svi ti dokumenti doći putem mejla - dodao je Jovanović.

Pored toga što će olakšati putovanja, novi zeleni sertifikat, koji će priznavati i države EU, omogući će građanima da posećuju sva ona mesta u EU za koje je potrebna kovid potvrda, što ranije nije bio slučaj.

Jovanović je naveo da se u digitalnom zelenom sertifikatu nalaze sve vakcine koje su dostupne u Srbiji, uključujući i Modernu.

- Savetujemo građanima da ne nose ovaj papir samo za treću dozu, jer se različito tumače ti dokumenti u drugim zemljama, tako da je dobro da sve dokumente koji dobiju na mejl, nose sa sobom - poručio je Jovanović.

On je rekao i da je usluga dostupna i za strane državljane, te da će od danas državljani EU kada dolaze u Srbiju, moći svoj digitalni zeleni sertifikat da pokažu našim inspektorima.

- Neće imati nikakvih problema da uđu u Srbiju, da se kreću u zatvorenim prostorima. Mogu da čuvaju u pdf-u, mobilnoj aplikaciji koja će biti dostupna tokom vikenda, a mogu i da nose papir - rekao je Jovanović i dodao da će naredne nedelje usluga biti dostupna i u poštama Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Gale

  19. novembar 2021 | 15:21

  Ausvajs bite, los...

  26
  13

  Podelite komentar

 • Ljuba 011

  19. novembar 2021 | 17:55

  Aj neki video za nas koji smo prelezali koronu a testirali se i lecili privatno i uredno nam skinuto bolovanje zbog korone a koju nasa drzava ne priznaje.

  13
  1

  Podelite komentar

 • Yu

  19. novembar 2021 | 18:01

  Bolje trake, uočljivije su!!

  12
  5

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok