≫ 

Evropska komisija predložila da se ograniči važenje kovid sertifikata za putovanje u EU: Ovo su uslovi

Ukoliko je usvoji Savet EU, ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 10. januara, navode u Komisiji

  • 1
Putovanje zeleni sertifikat

Foto: Pixabay, privatna arhiva

Evropska komisija predložila je da se upotreba sertifikata o vakcinaciji ograniči na 9 meseci od primanja poslednje doze primarne vakcinacije, a da se važenje dokumenta automatski produžva dobijanjem buster doze vakcine protiv kovida 19.

Ukoliko je usvoji Savet EU, ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 10. januara, navode u Komisiji.

- Sada je moguće da se buster doza pokaže i na sertifikatu, a osoba koje je dobila buster dozu nakon prve runde vakcinacije smatraće se potpuno vakcinisanom - kaže komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Na konferenciji za medije u Briselu, Didije Rejnders je naglasio da naučni dokazi pokazuju da efikanost vakcine pada posle 6 meseci od pune vakcinacije.

- Zato kada je reč o validnosti sertifikata predlažemo još dodatna tri meseca za davanje buster doze kao bi se prilagodile kampanje vakcinacije i građani došli do buster doza. Posle devet meseci sertifikati neće biti prepoznati ukoliko se ne dobije i buster doza - kaže Rejnders.

U EK naglašavaju da važenje buster doze "još nije utvrđeno" i da je moguće je da će zaštita nakon bustera trajati "duže nego nakon primarne vakcinacije".

EK je danas preporučila primenu "personalnog pricipa" kada je reč o putovanjima unutar EU koji isključuje primenu samo epidemiološke mape kao instrumenta za određivaje kriterijuma i restrikcija.

Mape će ostati u upotrebi, ali će se boje na mapi određivati na osnovu kombinacije tri kriterijuma- broja novozaraženih, testiranih i vakcinisanih, navode u Komisiji.

- U ovom slučaju restrikcije ne bi trebalo da budu primenjivane na one koji dolaze iz "zelenih zona" gde je nizak nivo transmisije virusa, a trebalo bi da budu primenjena na nevakcinisane i one koji nisu preležali kovid, a dolze iz zona viskoe transmisije virusa - objašnjava Rejnders.

Kada su u pitanju deca ispod 6 godina, na njih ne bi trebalo da se primenjuju restrikcije tokom putovanja, dok se za one koji su stariji od 12 godina primenjuju ista pravila kao i za odrasle.

Predlog EK daje i više efikasnosti i koordinacije tzv. sigurnosnoj kočnici, koja bi se primenjivala u slučaju širenja novih varijanti virusa ili rapidnog pogoršanja epidemiloške situacije.

U Briselu naglašavaju da je do sada u EU izdato 650 milona sertifikata i da je 51 zemlja, uključujući i Srbiju, povezana ovim sistemom.

Kada su uvedeni prošlog leta sertifikati su bili oročeni na godinu dana, ali se očekuje da će se taj period produžiti i za još najmanje godinu dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    25. novembar 2021 | 17:30

    Neverovatno, kako je sve organizovano. Zatvaranje u Austriji u ponedeljak, u Slovackoj u sredu, Francuska uvodi vazenje vakcine samo 5 meseci u cetvrtak, ostale zemlje ce verovatno danas-sutra.. Pitam se da li je moguce da se situacija u svim zemljama Evrope toliko komplikuje u samo 5-10 dana, da broj zarazenih bude 2-3puta veci. Kako li se osecaju ljudi koji toliko tvrdo zagovaraju vakcinaciju, kad shvate da ce se re-vakcinisatii na svakih 4-5 meseci.. Neka nam je svima Bog u pomoci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA