• 3
 ≫ 

Putnici koji dolaze iz rizičnih zemalja još jednu stvar moraju da urade osim PCR i karantina: Izdato uputstvo

, Telegraf
 ≫ 

Rizične zemlje su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi

 • 3
Pcr testiranje na aerodromu

Foto: Nikola Tomić

Institut za javno zdravlje Srbije Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je na svom sajtu uputstvo za registraciju putnika koji dolaze iz zеmаljа sа pоsеbnim rizikоm оd prеnоšеnjа zаrаznе bоlеsti kovid 19, a sve zbog novog omikron soja.

Kako se navodi, oni pored obaveznog PCR testa i odlaska u karantin moraju i da se prijave na portal www.e-zdravlje.gov.rs .

- Svi strаni držаvljаni којi dоlаzе iz zеmаljа sа pоsеbnim riziкоm ili su u njimа bоrаvili tоkоm prеthоdnih 14 dаnа оd dаnа plаnirаnоg ulаskа u Srbiјu u оbаvеzi su dа 48 čаsоvа prе dоlаsка u Rеpubliku Srbiјu izvršе priјаvu dоlаskа kоrišćеnjеm sајtа www.e-zdravlje.gov.rs, оdеljаk “Foreigners Surveillance Registration” - navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Strаni držаvljаni prilikоm ulаskа u Rеpubliкu Srbiјu, takođe treba da imaju dobijen imejl nаkоn priјаvе kоrišćеnjеm sајtа www.e-zdravlje.gov.rs оdеljак „Foreigners Surveillance Registration”, kао dоkаz uspеšnоg priјаvljivаnjа prе dоlаskа u Srbiјu i pоpunjеnu i svојеručnо pоtpisаnu Izјаvu о sаglаsnоsti о prihvаtаnju mеrе kаrаntinа u kućnim uslоvimа i оbаvеzе tеstirаnjа о sоpstvеnоm trоšku, navodi se na sajtu "Batuta".

Rizične zemlje su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Kao što smo već pisali, putnici koji dolaze iz ovih zemalja ili su u prethodnih 14 dana boravili u njima, bez obzira na državu iz koje ulaze u Srbiju, testiraju PCR metodom odmah po sletanju na Aerodorom "Nikola Tesla", i borave u prostoru i izolaciji na aerodromu do dobijanja rezultata.

U slučaju pozitivnog nalaza, Hitna pomoć ih uz sve mere zaštite vozi u izolaciju u Kovid bolnicu "Batajnica".

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut "Batut" je ove predloge uputio nakon što je omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije, koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goran

  3. decembar 2021 | 08:48

  Pa valjda nema korone videli smo Arenu punu bez maski

  22
  2

  Podelite komentar

 • CH

  3. decembar 2021 | 08:03

  Ništa novo jer je to sasvim normalno,to odavno je ovde uvedeno i daje rezultate.Hajde sada antivaxeri sa uvredama,hvala.

  7
  11

  Podelite komentar

 • Dada

  3. decembar 2021 | 12:21

  Kako Hrvati od danas zabranjuje dolazak putnika sa rizičnih zemalja tj. iz Južne Afrike i oko njih. Pa zašto ne bismo i mi tako zabranili? Bili bi bez brige 100 posto!!!

  4
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok