≫ 

Božićna čarolija na obali mora: Opatija obasjana Adventom, miris čokolade i cimeta širi se gradom

Advent u Opatiji ponovo donosi mnoga iznenađenja i šalje čaroliju u ceo svet

  • 6

Opatija je poznata kao popularno letnje odmaralište u kom možete da uživate u moru i lepom vremenu, ali ono što bi malo ljudi pomislilo jeste da ona zimi dobija posebnu čar. Osim što morski talasi zimi mogu da čine čuda za vaše zdravlje, Opatija je idealna destinacija za novogodišnje i božićne praznike.

Zima je i ove godine Opatiju obukla u raskošno adventsko odelo. U decembru se praznična čarolija oseća u svakom ćošku malog grada na moru, a iskustvo Adventa zaista je nezaboravno.

Advent sa stotinama hiljada lampica i nebrojenim ukrasima Opatiju je od letnjeg odmarališta pretvorio u pravu zimsku bajku. Kroz njega je lepo prošetati i danju, ali prava čarolija počinje sa gašenjem dana i paljenjem praznične dekoracije.

Centralni deo adventa nalazi se u prelepom parku Angiolina. Šetnja kroz park izuzetno je prijatna, a praznični ukrasi su prisutni dokle vam pogled seže. Drveće je ukrašeno zlatnim lampicama, kao i zlatnim i crvenim kuglama i mašnicama, dok su na svakom koraku ukrasi u obliku poklona, Deda Mraza, Sneška Belića. Na više mesta u samom parku postavljeni su ukrasi idealni za fotografisanje ispred njih, a prizor ostavlja bez daha i decu i odrasle.

Ubedljivo najsimpatičniji prizor adventa veoma je jednostavan. Momenat u kom primorski grad i zimske čarolije postaju jedno jeste onaj u kom vidite palme ukrašene zlatnim lampicama.

Grad tokom ovog perioda dobija i poseban miris. Miris mora zimi nešto je posebno, ali i lekovito, dok će vas sa svakim korakom bliže Adventu dočekati miris vina i čokolade, a jedan od dana ceo grad mirisao je na cimet.

Praznična čarolija ispunila je i park Svetog Jakova, u kom se nalazi istoimena crkva. Danju prazna, a uveče ispunjena ljudima koji su došli na misu, stvara poseban osećaj. Iz parka Angiolina, atmosfera adventa spušta se i na plažu Slatina, i pešačku deonicu uz more Lungomare, gde se nalazi svetski poznata statua Devojke sa galebom. Ni sama statua nije zapostavljena, te je klupa iza koje se nalazi propisno ukrašena, kako bi posetioci na jednoj fotografiji mogli da imaju Advent, ali i simbol Opatije.

Tokom prazničnih dana ne izostaje ni muzika, te se ispred Hrvatskog muzeja Turizma, koji se nalazi u prekrasnoj vili Angiolina, održavaju koncerti, a jedan od najsimpatičnjih održan je ispred pijace, gradske tržnice ili, kako Opatijci kažu, Mrkata, gde tročlani bend nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Od 3. do 5. decembra održan je i Festival čokolade. Kako kažu iz Turističke zajednica grada Opatije, on je ovde godine održan u smanjenom obimu, u vidu nekoliko kućica pored mora. Pretnodnih godina Festival čokolade bio je u zatvorenom prostoru, a kako je virus korona i dalje prisutan, smanjeni broj izlagača na otvorenom bio je logičan potez.

Ipak, taj potez nije umanjio čaroliju samog festivala. Sve i da neko nije znao za njega ili ga nije primetio, miris čokolade prosto je mamio. Nje je bilo u svim oblicima - u vidu klasične čokolade, bombona, čokoladnih jelki, Sneška Belića... Bilo je i raznih ukusa, od crne, preko mlečne, do bele, sa pistaćima ili lešnicima, a bilo je i onih za ljubitelje voćnih slatkiša.

Reklo bi se da je festival bio prilično uspešan, uprkos jakoj kiši koja ga je drugog dana prekinula, jer je poslednjeg dana sigurno polovina kućica bila zatvorena zbog toga što je sav asortiman čokolade rasprodat. Festival čokolade je Opatijcima, ali i onima koji su došli u posetu gradu, zasigurno zasladio početak decembra.

Ukoliko biste voleli sebi da priuštite luksuzniji boravak u Opatiji, pravi izbor bio bi hotel Ambasador i soba sa pogledom na more, a nakon šetnje gradom u njemu biste dan mogli da završite ugodno, opuštanjem u spa centru.

Opatija ima turističku tradiciju dugu gotovo dva veka. Iako leti mora da je predivna, zimi je definitivno čarobno mesto i idealno odredište za odmor. Advent uz more je nešto što svako treba da iskusi, naročito oni koji nikada nisu bili na Adventu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laloš

    10. decembar 2021 | 15:33

    @jelena autorka, divan članak ali Opatija je abazija 💞

  • w

    11. decembar 2021 | 09:57

    Bajkovito 👍

  • Srbbgd

    11. decembar 2021 | 10:33

    To im je izgleda poslednji Božić jer će ubuduće da se zove Praznik kako se predlaže u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA