Koja pravila bi trebalo da poštujete, ako se odlučite na zimovanje u Francuskoj

Državljanima naše zemlje dozvoljen je ulazak u Francusku pod određenim uslovima. Kako se mere često menjaju, to bi pre odlaska na skijanje valjalo proveriti aktuelne podatke

  • 0
Kurševel 1850, Francuska, skijanje Foto: Pixabay/NadineDoerle

Francuski Alpi poznati su po nekim od najboljih skijališta ne samo u zemlji, već i u celoj Evropi.

Marta prošle godine su skijališta u Francuskoj bila ranije zatvorena zbog pandemije korona virusa. Uz to, na snazi su bile i različite mere, koje su sprečavale skijaše da koriste ski liftove i druge sadržaje.

Iako je ove godine sezona počela ranije nego inače, na snazi su određene mere, sa kojima bi se trebalo upoznati, kako bi zimovanje u nekom od francuskih skijališta proteklo bez problema.

Kurševel 1850, Francuska, skijanje Foto: Pixabay/453169

Trenutna pravila ulaska u Francusku za srpske državljena

Prema sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, državljanima naše zemlje koji su vakcinisani, trenutno je dozvoljen ulazak u Francusku.

Priznate su vakcine sledećih proizvođača: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson. Državljani Republike Srbije koji su primili vakcine pomenutih proizvođača moraju priložiti i relevantan dokaz o tome, s tim da je naveden uslov da od primanja druge doze mora proći najmanje 7 dana, ukoliko su u pitanju vakcine Pfizer, Moderna i AstraZeneca, te minimum 28 dana nakon primanja jedne doze vakcine proizvođača Johnson&Johnson. Sve to se odnosi i na putnike, koji su vakcinisani sa dve doze Sinopharm ili Sinovac vakcina, posle čega su primili buster dozu neke od mRNA vakcina. Ukoliko su putnici primili samo jednu dozu vakcine kompanija Sinopharm ili Sinovac, a da bi bili smatrani kompletno vancinisanim, neophodno je da prime još dve doze mRNA vakcine.

Uz sve to, svi putnici, bez obzira da li su propisno vakcinisani ili ne, moraju priložiti i negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati. Sve mere se odnose na putnike starije od 12 godina.

Potvrdu o međunarodnom putovanju možete pronaći na ovom sajtu. Ona se odnosi na putnike iz zemalja crvene zone, tako da je moraju imati popunjenu svi putnici iz naše zemlje. Neposredno pre odlaska na skijanje bi svakako trebalo izvršiti dodatnu proveru uslova ulaska u Francusku, budući da se informacije mogu promeniti.

Kurševel 1850, Francuska, skijanje Foto: Pixabay/NadineDoerle

Koje su mere trenuto aktuelne u francuskim skijalištima?

Svi stariji od 12 godina koji žele da koriste ski liftove u nekom od skijališta u zemlji, moraju imati i validan dokument. Zdravstvena propusnica se popunjava preko zvanične aplikacije, o čemu se možete informisati na sajtu. Ovaj dokument sadrži osnovne podatke o turisti, te informacije o tome da li je potpuno vakcinisan, da li se oporavio od zaraze u poslednjih šest meseci ili da li poseduje negativan test, urađen u poslednja 24 časa. Na osnovu očitavanja QR koda na dokumentu, biće izvršena provera. Treba napomenuti da je TousAntiCovid dokument koji je kompatibilan sa digitalni sertifikati na nivou Evropske Unije.

Ukoliko ne posedujete ovakav dokument, nećete moći da kupite kartu za ski lift, kao ni ski pas. Najbolje je dokument imati pri ruci odštampan, iako ga možete pokazati i u elektronskom formatu. Ali je ovo svakako sigurnija opcija.

Kurševel 1850, Francuska, skijanje Foto: Pixabay/insightphotography

S obzirom na to da se testiranje vrši u apotekama u okviru brojnih francuskih skijališta, a da su sve one maksimalno povećale kapacitete za testiranje zbog zimske sezone, to ne bi trebalo da se stvaraju gužve. Cena antigenskih testova je 25 evra tokom cele sedmice, osim nedeljom, kada iznosi 30 evra. Na rezultate se čeka između 15 i 30 minuta, navodi Lonelyplanet. Preporuka je da turisti koji moraju da budu testrirani svakog dana, s obzirom na to da je test validan samo 24h, zakažu blok termina, jer je i ta opcija dostupna i podrazumeva testiranje u isto vreme svakog dana. Neka od skijališta čak primaju i rezervacije online.

Treba imati na umu i to da se u apotekama mogu kupiti i takozvani self testovi, koji koštaju oko 6 evra. Međutim, rezultati takvih testova ne mogu biti uneti u pomenuti dokument. Cene PCR testova u francuskim skijalištima iznose između 45 i 50 evra.

Kurševel 1850, Francuska, skijanje Foto: Pixabay/NadineDoerle

Nigde bez maski

Uz preporuku za nošenje maski za posetioce uzrasta od 6 do 11 godina, na snazi je i obaveza nošenja zaštitnih maski za sve starije skijaše. Osim tokom korišćenja ski liftova, neophodno je nositi ih i tokom čekanja u redu za žičaru, kao i na početku škole skijanja.

Čak je obavezno nositi zaštitne maske i na otvorenom klizalištu, ali i na otvorenom prostoru uopšte, te u svim zajedničkim zatvorenim objektima konkretnog ski centra. Dozvoljene su samo jednokratne hiruške maske, kao i platnene maske kategorije 1 (AFNOR SPEC C76-001) i sertifikovane ekvivalentne maske za vrat.

Restorani, kafići i barovi u skijalištima funkcionišu drugačije nego u ostalim delovima zemlje, gde su ugostiteljski objekti zatvoreni od 11. decembra ove do 6. januara naredne godine. Podrazumeva se da skijaši moraju prilikom ulaska pokazati validnu zdravstvenu propusnicu, te da su u obavezi da nose maske za lice dok se kreću kroz objekat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA