Uskoro bez ETIAS dozvole nećemo moći da putujemo u EU: Ovo su svi detalji

Za kraj 2022. godine planiran je početak primene sistema ETIAS dozvola za putovanja

  • 2
Digitalni zeleni kovid sertifikat Foto: Pixabay, Telegraf.rs

Tokom prethodne godine putovanja su bila u velikoj meri izmenjena usled mera donetih tokom pandemije korona virusa. Od turista se zahtevalo da prilože i odgovarajuću dokumentaciju, mahom u vidu digitalnih zelenih sertifikata ili potvrda o preležanoj bolesti, odnosno validnih PCR ili brzih testova. Ono što je dodatno unosilo pometnju tokom putovanja na izabranu destinaciju bila je validnost tih dokumenata.

Ipak, čini se da su se ljudi mahom navikli na ideju da će im biti potrebna priprema odgovarajuće dokumentacije ukoliko žele da putuju.

U svetlu nedavnih odluka o promenama u korišćenju digitalnih kovid sertifikata u 2022. godini, sasvim je očekivano i pitanje kako ćemo putovati tokom ove godine. Da li će to biti zaista jednostavnije ili, možda, još zahtevnije?

Digitalni sertifikat Foto-ilustracija: Shutterstock

Odluka Evropske komisije stupa na snagu 1. februara

Kako je nedavno najavljeno, odluka Evropske komisije o promenama u korišćenju digitalnih kovid sertifikata u 2022. godini stupiće na snagu 1. februara. Predviđena je validnost sertifikata od devet meseci, odnosno 270 dana bez buster doze vakcine.

Iako će po stupanju odluke na snagu svaka država članica EU moći da potpuno vakcinisanim građanima omogući pristup svojoj teritoriji, navedena je zadrška da usled pogoršanja epidemiološke situacije može od putnika biti zahtevana obaveza PCR testiranja ili karantina na nivou svake države članice.

Takođe je definisano i koordinisanje sertifikata, a sa ciljem uspostavljanja jasne razlike dokaza o izvršenoj primarnoj vakcinaciji i primanju buster doze.

Digitalni zeleni kovid sertifikat Foto: Shutterstock, Telegraf.rs

Uvođenje ETIAS dozvola

Ako ste mislili da je to sve od pravila koja očekuju putnike zainteresovane za putovanje u zemlje Evrospke unije, prevarili ste se.

Krajem 2022. godine nas, prema najavama, očekuje još jedna novina. Evropska komisija do kraja godine uvodi Evropski sistem za putne informacije i odobrenja – ETIAS (European Travel and Information Authorisation System), takozvane ETIAS dozvole. Osnovni cilj je poboljšanje bezbednosti Šengenskog i prostora EU.

Iako je primena ETIAS dozvola bila planirana za 2021. godinu, na zvaničnom sajtu etiasvisa.com navedeno je da je taj rok pomeren za kraj ove godine, mada zvanični datum još uvek nije definisan.

Podsećanja radi, Evropski parlament je odlukom od 5. jula 2018. godine zvanično odobrio ETIAS uredbu. Od tada se sistem razvija i njegova primena je, prema aktuelnim najavama, planirana za kraj ove godine.

Evropska Unija, Srbija, zastave Evropske Unije i Srbije Foto: Shutterstock

Sve o ETIAS dozvoli za državljane Republike Srbije

Ono što mnoge zanima, pre nego što saznaju kako funkcioniše apliciranje za ETIAS dozvolu za naše državljane, sasvim sigurno je cena. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu, predviđeno je da dozvola traje tri godine i da košta sedam evra, za sve putnike starije od 18 i mlađe od 70 godina. Za sve ostale izdavanje ETIAS dozvole biće besplatno.

U principu, dozvola će važiti tri uzastopne godine od trenutka izdavanja, osim ako u međuvremenu putniku ne istekne pasoš. Previđeno je da nakon tog perioda pristupi apliciranju za produženje ETIAS dozvole.

S obzirom na to da će ETIAS dozvola elektronski biti uneta u pasoš, to nije moguće izvršiti njen prenos u novi pasoš, ukoliko stari bude istekao u periodu važenja dozvole.

Na zvaničnom sajtu ETIAS dozvole navedeno da će građani Republike Srbije i dalje moći da posete zemlje članice EU, samo uz validan pasoš i bez dodatne dokumentacije. Sve to zato što Srbija ima potpisane sporazume o ukidanju viza sa Šengenskom zonom. A kako Srbija nije članica EU, niti Šengenskog prostora, obaveza svih građana Srbije koji žele da putuju na teritoriju zemalja EU ili Šengenskog prostora biće da se registruju online za odobrenje putovanja, poznato kao sistem ETIAS.

Građani Srbije kojima bude bila odobrena ETIAS dozvola imaće pravo da, bez obzira da li određena država zahteva vizu ili ne, u njoj borave zbog posla, odmora ili iz bilo kog drugog razloga najviše 90 dana, u toku 180 dana. Jednostavnije rečeno, to znači da je dozvoljen nesmetani boravak u trajanju do 90 dana u bilo kojoj zemlji na teritoriji EU ili Šengenskog prostora, a u okviru šest meseci, odnosno 180 dana.

ETIAS dozvola za srpske državljane biće potrebna za sve zemlje u sastavu EU ili Šengenskog prostora, osim za Irsku, Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Kipar. Uz sve države na području EU i Šengenskog prostora, ETIAS dozvola za srpske državljane biće obavezna i u četiri zemlje koje nisu članice EU, i to u Norveškoj, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i na Islandu.

Trenutno su 22 zemlje u okviru Šengenskog prostora - Grčka, Austrija, Italija, Malta, Češka, Mađarska, Poljska, Slovenija, Slovačka, Estonija, Litvanija, Letonija, Belgija, Holandija, Luksemburg, Francuska, Nemačka, Španija, Portugalija, Danska, Švedska i Finska. Sem njih, Vatikan, Monako i San Marino se smatraju mikro državama, koje su de fakto deo Šengenskog prostora.

Lista zemalja podleže promeni, pa nam ostaje da vidimo kako će izgledati konačna lista pred početak primene, odnosno krajem ove godine.

U okviru aplikacije koja se može koristiti na svim uređajima, putnici će biti u obavezi da se registruju i dostave osnovne informacije o sebi. Takođe će se zahtevati da odgovore na neka bezbednosna i zdravstvena pitanja.

Bude li se dogodilo da putniku bude odbijena ETIAS dozvola, od njega može biti zatražena i dodatna dokumentacija, za koju će mu biti dat rok od 96 sati da je priloži. Biće dostupno i pravo na žalbu usled eventualnog odbijanja.

Ulazak će biti onemogućen svima za koje bude utvrđeno da „predstavljaju pretnju po dobrobit Šengenske zone i njenih stanovnika“.

Prilikom popunjavanja forme za dobijanje ETIAS dozvole potrebno je pripremiti pasoš čiji rok važnosti mora biti najmanje tri meseca po završetku planiranog boravka, kao i kreditnu ili debitnu karticu za plaćanje troškova obrade prijavnog formulara.

Za sada je predviđeno da obrada zahteva traje u proseku 24h, mada će za neke zahteve biti potrebno i do tri radna dana. Stoga se dobrom praksom smatra apliciranje najmanje tri dana pre odlaska na put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    5. januar 2022 | 18:10

    Znači, ovo su planirali još 2018-te, a virus su pustili tek 2020...? Nema veze, vazno je da se planovi ipak realizuju. Godina dve gore dole...koga briga.

  • Dušan

    6. januar 2022 | 10:24

    Auuuu. Na šta ličimo?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA