Srpske planine i banje vrve od turista: Kapaciteti skoro popunjeni do kraja januara

- Porodice sa decom se sve češće i u zimskom periodu odlučuju za odmor u banjama, tako da će ove zimske sezone u fokusu, pored planina, biti i banje - kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović

  • 3
Foto: Milivoje Ilić

Za novogodišnje praznike popunjenost turističkih kapaciteta bila odlična, na planinskim destinacijama i banjama čak oko 95 odsto, ali i u gradovima, izjavila je direktorka Turističke agencije Srbije(TOS) Marija Labović, uz napomenu da su u TOS naročito zadovoljni povratkom inostranih turista, na prvom mestu u Beograd.

- Ono što nas posebno raduje je da, prema informacijama sa terena i rezervacijama koje su već napravljene, do kraja januara očekujemo da popunjenost u planinskim centrima ostane preko 90 odsto, a u banjama preko 70 odsto - naglasila je Labović, piše Tanjug.

S obzirom na odličan početak godine, Labović veruje da bi ova godina mogla da turizmu donese preporod.

- Gledajući kako smo započeli ovu godinu i rezervacije koje već postoje i činjenicu da nam se polako vraćaju inostrani turisti, mi zaista verujemo da će nam ova 2022. godina biti bolja od prethodne i da idemo u pravcu potpunog oporavka i rekordnih rezultata koje smo imali 2019.godine - poručila je Labović.

Dodaje da je interesantno da se i porodice sa decom sve češće i u zimskom periodu odlučuju za odmor u banjama, tako da će ove zimske sezone u fokusu, pored planina, biti i banje.

Kaže da se nakon zimskog raspusta očekuje nešto manja popunjenost, ali da se u TOS-u nadaju dobrim vremenskim uslovima i dobroj epidemiološkoj situaciji, tako da veruju da čitava zimska sezona može da bude uspešna.

Direktorka TOS kaže da smo zbog toga što je dobar deo Evrope zatvoren, imali dodatni broj dolazaka i noćenja u našoj zemlji iz regiona, ali da je i određeni broj turista iz Srbije odlučio da novogodišnje praznike i zimski odmor provedu u zemlji zbog zaista komplikovane procedure putovanja u inostranstvo.

TURIZAM VAUCERI LJAJIC Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Koliko možemo da vidimo, veliko interesovanje je, kako domaćih , tako i stranih turista iz regiona, pre svega mislim na turiste iz BiH, Severne Makedonije, ali i turiste iz Rumunije, na primer. Takođe, imamo dosta turista iz Rusije i Turske i drugih zemalja iz okruženja - kaže direktorka TOS.

Ona naglašava da je struktura stranih turista ostala ista kao i pre početka pandemije sa izetkom turista iz dalekih destinacija.

- Inače je to trend u celom svetu, da ljudi putuju uglavnom po zemljama svog regiona. Dobro je što smo mi bili dobro pozicionirani na tržištima regiona i pre pandemije, a sada još više, s obzirom na blizinu destinacije i laku dostupnost - objašnjava Labović.

Direktorka TOS pozdravlja odluku Vlade Srbije da nastavi sa podelom vaučera građanima koji se odluče za odmor u Srbiji. Ističe da je interesovanje zaista veliko i da je za prva tri, praktično neradna dana 2022. godine već podeljeno 3.700 vaučera od 100.000 koliko je predviđeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    4. januar 2022 | 15:34

    opa djurdjo kod njih nema corona ali cim im se zavrsi odmor naglo svi obolevaju i brojke skacu

  • nino

    4. januar 2022 | 15:40

    Nikad punije banje i hotela.Bre sto se uSrbiji lose zivi

  • Di

    5. januar 2022 | 14:23

    Sto li ja nikud ne odoh, aa Korona Strah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA