• 7

EU donela nove preporuke za putovanja od 1. februara

Savet EU usvojio je preporuku o "koordinisanom pristupu" kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije korona virusa

 • 7
putovanje avionom

Foto: Freepik

Prema usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni, vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovida-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu-19, treba da budu ključne odrednice za putovanja.

Dakle, preporučeno je da mere protiv korona virusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Savet EU je usvojio preporuku o "koordinisanom pristupu" kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije korona virusa.

- To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovida-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima - navodi se u Savetu.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumeva:

Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

- Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO - navodi se u preporukama Saveta.

Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

EU će, kako je rečeno, nastaviti da procenjuje situaciju u regionima, a zadržan je i mehanizam tzv. hitne kočnice u slučaju pojave novih varijanti ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni.

Video: Evropska komisija danas je donela odluku o promenama u korišćenju digitalnih kovid sertifikata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • S

  Zabole nas. Nismo u EU i nadam se da nikad necemo ni biti

  40
  12

  Podelite komentar

 • S

  Uredno vakcinisana protiv Covida 19, ponekada primim po 5 vakcina ako putujem u neke egzoticnije delove sveta. Zivim potpuno slobodno i vec god dana uzivam u zivotu. Kod mene i moje porodice Covid 19 je stvar proslosti.

  12
  26

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima