≫ 

Čudotvorna ikona na 10 minuta od srpskog omiljenog letovališta: I Srbi na kolenima puze do nje

Mladi u Grčkoj se šale da je Tinos ostrvo na koje posle Mikonosa idete da okajete grehe

  • 0
Tinos Crkva Presvete Bogorodice na Tinosu; Foto: Telegraf.rs

Ostrvo u srcu Kiklada, Tinos nalazi se samo par nautičkih milja od čuvenog Mikonosa, a gotovo da ni upola onih koji su posetili Mikonos nikada nije čulo za njega.

Govorimo o ostrvu koje je do pre deset godina bilo sinonim za verski turizam ponajviše zbog činjenice da ima preko sedamsto crkava i manastira na tako malom parčetu zemlje.

Tinos Plato ispred Crkve Presvete Bogorodice

Tu je i svetski poznata Crkva Presvete Bogorodice u kojoj je pronađena ikona Blagovesti, odnosno Bogorodice Evangeliste nakon što je Sveta Pelagija, tada monahinja, imala viziju.

Stoga svake godine na praznik Uspenja Bogorodice ostrvo poseti na desetine hiljada ne samo pravoslavnih, već i katoličkih vernika iz Grčke i sveta i to samo da bi se poklonili ikoni za koju se veruje da je čudotvorna.

Legenda kaže se baš nedaleko od obale Tinosa prevrnuo brod kada je čitava posada poginula. Preživela je samo jedna beba, koju je more izbacilo na obližnju plažu. Kažu da se i jedan čovek molio da mu se vrati vid, a kada se to dogodilo prvo što je video bilo je narandžino drvo. Napravio je srebrnu repliku drveta i poklonio ovoj crkvi. Takođe, kažu da je i tokom jednog brodoloma kit svojim telom zapušio rupu i tako spasao posadu od davljenja.

Tinos Crkva u centru Pirgosa

Nemojte ni da se začudite ako za vreme hodočašća vidite ljude kako na kolenima puze od luke do crkve čitavih 800 metara u znak poštovanja prema Bogorodici, ali i kako bi se zahvalili za svoje ozdravljenje ili ozdravljenje najbližih.

Ako uzmemo u obzir visoke temperature 15. avgusta, onda je jasno da se radi o velikom izazovu.

Tinos Selo Triandaris

Religijska reputacija i zastupljeni verski turizam služili su tome da odvrate horde ostalih turista od ovog ostrva ostavljajući ga u srcu Egeja kao umetničko delo koje čeka da bude otkriveno i zapanji posetioce svojim turizmom na visokom nivou. A šta to podrazumeva? Pa, smeštaj, sjajne plaže, atrakcije, istoriju, hranu i zabavu koji su na zavidnom nivou, ali i u senci pravoslavlja.

A Tinos je negde i pravi oksimoron. Isto ostrvo koje je toliko povezano sa pravoslavljem bilo je i mesto gde su pravoslavci morali da nauče da žive sa katolicima, ali i mesto na kojem je rođen drevni grčki duh misli i slobode, odnosno dom značajnog grčkog skulptora Janulisa Helpasa, koji je svoje skulpture izrađivao od nadaleko u svetu poznatog mermera sa Tinosa.

Tinos Selo Pirgos

S obzirom na to da je rođen sredinom 19. veka, u vreme kada niko nije razumeo njegovu umetnost, roditelji su ga proglasili psihički obolelim, nakon čega su ga prebacili u bolnicu na Krfu na „lečenje“, gde je proveo desetak godina.

Tek nakon smrti svojih roditelja Halepas postaje slobodan da bude ono što jeste i počinje da stvara najveća dela u grčkoj umetnosti, a jedno od njih je i nadgrobna ploča osamnaestogodišnje devojke koja je preminula od tuberkuloze na prvom atinskom groblju. Osim što se radi o umetničkom delu, a samim tim i o turističkoj atrakciji, i dan-danas ljudi svakodnevno ostavljaju cveće na grobu nepoznate devojke.

Tinos Selo Triandaris

U mnoštvu sela poput Isternije, Dio Horja, Kardijanija i Trijandarisa videćete toliko male crkve toliko da su neke od njih veličine makete, dovoljno da u njih stavite jednu sveću. Neka vas ni ne ne začudi činjenica da svaka plaža nosi ime jednog sveca, pa se tako jedna zove Sveti Fokas, Sveti Sostis, Sveto more, itd...

Kako do Tinosa?

Tinos Selo Kardijani

Do ostrva se može stići trajektom koji saobraća direktno iz Pireja i košta oko 38 evra u jednom pravcu. Cene smeštaja na Tinosu se kreću od 50 do 80 evra za dvokrevetnu sobu u gradu, pa i jeftinije ako se odlučite za smeštaj u nekom od sela.

VIDEO: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(Tara Tomović/t.tomovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA