• 3

Zašto u Kikladima ne možete letovati bez minimum 800 evra?

Letovanje u ovom delu Grčke je definitivno najskuplje - zašto?

  • 3

U doba antičke Grčke se ostrvo Delos iz grupe Kiklada smatralo svetim. Pretpostavlja se da je baš iz tog razloga čitava skupina ostrva u južnom delu Egeja dobila naziv, budući da se grčka reč “kiklos” prevodi kao “krug” ili “okolo”. Tako se pojam Kiklada vezuje za sva veća i manja ostrva, koja se nalaze u okolini ostrva Delos.

A sem Delosa, u grupu Kiklada spadaju i mnoga druga ostrva, koja su danas izuzetno posećene turističke destinacije za ljude iz celog sveta. Izuzev Mikonosa, Sifnosa i Tinosa, ovoj grupaciji pripadaju i ostrva Paros i Antiparos, Santorini, Naksos i Milos, kao i ostvra Andros, Ios i Kitnos, te Paros, Folegandros i druga.

Ostrva za pripadnike džet seta

Mikonos

foto: pixabay.com/EvanRoss

Nekrunisani kralj među ostrvima Kiklada je sasvim sigurno Mikonos. Smešteno u vodama Egejskog mora, ovo ostrvo je relativno blizu Tinosu, od koga je udaljeno tek oko 10 kilometara. Duplo više kilometara Mikonos deli od Sirosa, a malo više od 25 kilometara je udaljeno ostrvo Naksos. Sa svim pomenutim ostrvima je odlično saobraćajno povezan.

Da li zbog noćnog života, po kome je Mikonos nadaleko poznat ili zato što mnogi pripadnici i grčkog i svetskog džet seta rado posećuju ovo ostrvo, tek cene su ono što mnoge prosečne turiste ostavlja bez teksta. Ali uprkos tome, plaže Mikonosa su često dupke pune, a smeštaj je potrebno rezervisati uvek unapred. 

U doba kada je u Grčkoj vladala vojna hunta, ovo ostrvo postaje sinonim za sve ono što su mladi ljudi želeli da probaju, a nisu smeli ili jednostavno, nisu imali prilike za to. Upravo od 70–ih godina prošloga veka, Mikonos i počinje da privlači pažnju turista iz celog sveta, a posebno onih koji su imali homoseksualnih sklonosti ili su jednostavno želeli da uživaju u nudizmu.

ednom rečju, Mikonos se u velikoj meri razlikovao od ostatka, tada vrlo konzervativne Grčke, pa je zato i postao raj za hedoniste u svakom smislu te reči. A kako su u to doba, Mikonos u najvećem broju posećivali engleski i američki turisti, bilo je nekako sasvim logično i da cene budu prilagođene njihovom standardu. Upravo od tada se ovo ostrvo počelo smatrati najatraktivnijim, pa nije bilo ništa čudno što su cene na njemu bile u velikoj meri visoke. Tako je ostalo i do danas.

Reputacija prati i ostale

naksos

Naksos / foto: pixabay.com

Međutim, nije samo Mikonos ostrvo Kiklada koje je skuplje od drugih. Odmah za njim sledi Santorini, koji ni malo ne zaostaje za cenama. Ali i pored toga, turista ne manjka. 

Za većinu drugih ostrva iz pomenute grupacije važi manje – više isto pravilo: ako želite da lično upoznate Paksos, Naksos ili Antipaksos, kao i Amorgos. Milos i Andros, ali i bilo koje drugo ostrvo iz grupe Kiklada, pripremite dovoljno novca. Mada moramo priznati da nijedna suma novca nije velika za sve ono što ćete sigurno videti i doživeti na nekom od pomenutih ostrva.

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    Zato je Grcka prelepa jer ima mesta za sve i svakoga pa ko sta voli nek izvoli. Dosta toga sam obisao i mogu je deliti na kontinentalni i ostrvski deo gde su meni licno ostrva mnogo lepsa i interesanrnija pogotovu ukoliko ste pristalica da letovanja ne provedete na jednoj plazi i jednom mestu. Svako ostrvo je prica za sebe i tek nakon nekoliko dana obilaska vi spoznate njihovu lepotu i znamenitosti a neka kao Krit npr. i ne stignete obici. Bio sam na Santoroniju ali prednost ipak dajem u Jonskom moru Lefkadi, a u Egejskom Kritu ali opet je to moje subjektivno misljenje jer npr. Krf je interesantan zbog nase "srpske" price, a Tasos ili Evia zbog neceg drugog sve zavisi sta zelite videti i osetiti.

  • Tiši

    Zato sto su Grci alavi.

  • Perke

    Sta su uopste Kikladi?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima