Evija: Isplati li se letovati za 60 evra u mestima koje nude naše agencije?

To su uglavnom Pefki i Edipsos

  • 0

Sa ukupnom površinom od preko 3.600 kvadratnih kilometara, ostrvo Evija, odnosno Evbeja je drugo po veličini u Grčkoj. Čini se da su turisti iz Srbije tek pre koju godinu počeli da otkrivaju ovo ostrvo, koje se nalazi na svega oko sat vremena vožnje od prestonice zemlje.

Ne bi trebalo to da nas čudi, jer su mnogi Atinjani, ali i Grci koji žive u području Atike upravo ovo ostrvo ljubomorno čuvali za sebe. Postoje mnoga naselja na tom ostrvu u kojima se nalaze samo vikendice Grka i koja nisu u turističkom smislu gotovo uopšte eksploatisana. Kako vreme odmiče, taj trend se menja, pa sve veći broj srpskih turista posećuje ovo ostrvo.

Jedno od najjeftinijih grčkih letovališta

Evija Pefki foto: pixabay.com

Brojne turističke agencije u Srbiji nude letovanje na Eviji po cenama koje su i više nego povoljne. Međutim, neretko se događa da turisti ne budu dobro informisani, pa se odluče da svoj letnji odmor provedu na ovom ostrvu, a onda se vrate nezadovoljni. Ono što im ne kažu u agenciji jeste da je u pitanju destinacija, koja je zaista namenjena za odmor, a ne za ludi noćni provod.

Ipak, na Eviji ne manjka ni toga. Glavni grad ovog zanimljivog grčkog ostrva je namenjen upravo turistima, koji uživaju u noćnom provodu. A gotovo svako drugo letovalište na ostrvu, izuzev Halkide, nudi miran odmor, sa svime što to podrazumeva.

Cene aranžmana variraju, ali je činjenica da upravo ti aranžmani spadaju u najpovoljnije kada je letovanje u Grčkoj u pitanju. Dobro je samo raspitati se ranije o osnovnim karakteristikama i benefitima koje svako letovalište na tom ostrvu nudi, kako ne biste bili neprijatno iznenađeni.

Letovalište Kimi, Evija

Evija Kimi foto: printscreen/youtube/George Tsiplakis

Prilično je nezahvalno preporučivati bilo koje letovalište na ovom ostrvu, jer je svako interesantno na svoj način. Međutim, mesto Kimi sasvim sigurno zaslužuje preporuku. Tim pre što spada u red izuzetno slabo eksploatisanih od strane turista iz naše zemlje.

Nalazi se na nešto manje od 90 kilometara udaljenosti od Halkide. Iz ovog letovališta u toku sezone kreću trajekti prema ostrvu Skiros.

U mestu Kimi živi tek oko 3 hiljade stanovnika, a smešteno je na istočnom delu ostrva. Čiste peščane plaže, ali i bujna vegetacija su ono što ovom letovalištu daju poseban šmek. Ne bez razloga, tek smatra se najzelenijim letovalištem na Eviji.

Ipak, to nije sve kada je reč o ovom mestu. Razlog zbog čega ga nazivaju i „Balkonom Egeja“ jeste što se sa brda koje ga nadvisuje pruža fantastičan pogled prema moru.

Poznato je da se upravo u Kimiju nalazi rodna kuća Jorgosa Papanikolaua, koji je bio pionir u istraživanju raka grlića materice, a po kome čuveni Papa test nosi naziv. Od znamenitosti treba pomenuti i manastir posvećen Preobraženju Gospodnjem, ali i Folklorni muzej, mada Kimi nudi i mnoge druge zanimljivosti, koje svakako treba obići.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA