≫ 

Halkidiki je lep, ali ništa manje lepši od Piliona: Evo gde možete porodično letovati i do 300 evra

Pilion je aktuelan i zimi, i leti

  • 1
Pilion

Jedna od predivnih plaža na Pilionu / foto: pixabay.com

Ono što je planina Olimp bila za 12 grčkih bogova u toku zime, planina Pilion je bila u toku letnjih meseci. Prema grčkoj mitologiji, ova planina, koja se nalazi na području periferije Magnisija je bila i postojbina kentaura. 

Na samom jugoistoku Tesalije, poznate i kao žitnice Grčke, se nalazi Pilion, u čijem podnožju su i neka od najlepših letovališta cele zemlje. Oko 800 kilometara je ova planina udaljena od Beograda, a od graničnog prelaza „Evzoni“ oko 270, dok je do grada Volosa potrebno preći svega 40 – ak kilometara.

Razlog zbog koga sve veći broj i srpskih i turista iz drugih zemalja odlučuju da letuju upravo ovde nisu samo plaže i čistoća mora, već i klima. Upravo zahvaljujući planini Pilion, temperatura leti ume da bude izuzetno prijatna u toku noći, pa zato i mnogi Grci biraju baš ovu oblast za odmor. 

Brojna su više i manje poznata letovališta u oblasti Piliona. Mada je ova planina zanimljiva za obilazak i u toku zime, jer na joj postoje i ski staze, kao i brojna tradicionalna sela na padinama, ipak su plaže ono što daje poseban šmek letovalištima u ovoj oblasti. Sem onih koje su prekrivene finim, sitnim peskom, ima i onih koje su prekrivene šljunkom. Neke su organizovane, neke su divlje, tako da svako može pronaći onu na kojoj će uživati. Da napomenemo još i to da su mnoge plaže u oblasti Pilion nosioci „Plave zastavice“.  Ona se na nivou Evropske Unije dodeljuje za mesta izuzetne čistoće, što je sasvim dovoljno da znate, kako bi vam bilo jasno zbog čega je upravo ova oblast posebno zanimljiva za letovanje.

Kala Nera – ideano mesto za porodice sa decom

 

Kala Nera

Kala Nera / foto: printscreen/youtube/FreKoMovie

Ne samo zbog činjenice da je od Volosa udaljena tek nešto manje od 20 kilometara, već i zato što je Kala Nera poznata po dugačkoj plaži, prekrivenoj šljunkom se preporučuje najpre porodicama sa malom decom. Samim tim što ima idealnu poziciju i na njoj retko ima talasa, plaža u Dobrim vodama, kako se naziv ovog letovališta prevodi, je idealna za decu. A kako je ponosni nosilac „Plave zastavice“, jasno je da se kvalitet i čistoća vode ne dovode u pitanje.

Ispod brojnih platana se nalaze taverne, u kojima mnogi turisti uživaju tokom odmora. Jedna od najstarijih u celoj oblasti, taverna „Pagasitikos“ se nalazi upravo u Kala Neri.

Cena smeštaja se kreće od oko 80 do oko 270 evra za 10 dana najma apartmana za dve osobe. Što se tiče smeštaja, u kome je dostupna usluga noćenja sa doručkom, cene se kreću u proseku od 240 do nešto više od 300 evra za dve osobe, na bazi 10 noćenja.

Afisos – autentično selo okruženo maslinjacima

 

Kala Nera

Afisos / foto: printscreen/youtube/AerialDestination

Oko 5 kilometara je ovo letovalište udaljeno od Kala Nere, kada se krene u pravcu severa, a Volos se nalazi na oko 25 kilometara udaljenosti.

Svi sadržaji koji su potrebni turistima za prijatan odmor su dostupni u sezoni. Među najpoznatije plaže spadaju Abovos, Kalifteri i Lagudi.

Za najam dvokrevetnog apartmana u Afitosu je potrebno izdvojiti od 89 do 320, a za uslugu noćenja sa doručkom na bazi 10 noćenja od 225 do 350 evra za dve osobe.

Milina – letovalište Piliona za mlade

 

Milina Pilion

Milina / foto: printscreen/youtube/asoulicias

Jedno od onih mesta koje je poznato po odličnom provodu jeste i Milina. Upravo zato se najčešće preporučuje onim turistima, kojima glasnija muzika ne smeta i koji su u potrazi za aktivnim odmorom.

Od Volosa je ovo letovalište udaljeno oko 50 kilometara. Postoje i organizovane i divlje plaže u ovom letovalištu.

U zavisnosti od toga u kom periodu odlučite da letujete u Milini, biće potrebno da za smeštaj izdvojite od 330 do oko 500 evra za dvokrevetni apartman, za 10 noćenja.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    21. februar 2020 | 09:28

    Kada su u pitanju deca,Halkidiki pruza puno vise sadrzaja za decu kada je u pitanju Halkidiki,sto ne znaci da je Pilion losiji,ali moje licno misljenje nije za malu decu,za nas odrasle je ok.koji preferiraju miran odmor,bez guzve(automobili,muzika iz okolnih kafica)....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA